Eén derde van alle ernstig bedreigde plantensoorten kan niet voor de toekomst worden bewaard in zadenbanken, meldt ScienceDaily.

Onderzoekers van de Londense botanische tuinen Kew Gardens ontdekten, dat de zaden van een derde van de bedreigde plantensoorten ter wereld niet bestand zijn tegen het droogproces dat ze moeten ondergaan voor ze kunnen worden ingevroren. Dat maakt het praktisch onmogelijk om voor 2020 75% van de bedreigde plantensoorten voor de toekomst veilig op te slaan, het doel van Global Strategy for Plant Conservation (GSPC).

De onderzoekers stellen dat er daarom nieuwe technieken nodig zijn dan drogen en invriezen bij -20°C, zoals nu gebruikelijk is. Volgens Kew is cryopreservatie daar goed geschikt voor. Bij die techniek wordt de kiem uit zaden gehaald en tot -196°C bevroren met behulp van vloeibare stikstof. De veel lagere temperatuur zou ook helpen om normale zaden langer te kunnen bewaren.

Voor de opslag van zaden bestaat nu de wereldzaadbank in Spitsbergen. Vorig jaar bleek dat deze minder klimaatbestendig dan gedacht. Een van de tunnels overstroomde door smeltend Noordpoolijs.
ScienceDaily - Seed banking not an option for over a third of threatened species
Reageer
  • Deel
Druk af