Youp ging er dit weekend in de NRC tegen tekeer. Wie het bedenkt noemt hij een minkukel. Wie er als gemeenteraad van een wereldstad mee instemt, kan op zijn nog geringere waardering rekenen.
Wie koeien in de haven bedenkt, is erger dan een minkukelYoup komt niet uit zijn argument. Uiteindelijk zegt hij dat je in de kroeg niet wegkomt met koeien op een vlot. Dat zal wel. Ook de PvdD kwam er niet uit met dat gezwalk over zeeziekte in een brave Hollandse haven. Klopt hun conclusie? Ja, alleen hun argumentaties deugen niet.
Onrendabel
Koeien zijn nogal oneconomische beesten. Ze zetten gras om in melk, overbodige stiertjes die we daarom moeten eten en karkassen van uitgemolken koeien. Dat doen ze alleen rendabel op plekken waar gras groeit waar we toch niets anders kunnen verbouwen. Als je ze moet voeren met brokken, zoals dat gebeurt in een haven of op zee, dan kun je beter kip eten dan melk drinken of kaas, yoghurt, stierenvlees of uitgemolken koeienvlees eten. Daar is namelijk maar een vijfde van het voer voor nodig. Dat is een verhaal waar je niet alleen in een dronken kroeg mee aan kunt komen.
Dat had ook de PvdD, de beste milieueconomische partij van de wereld, de Rotterdamse gemeenteraad moeten vertellen. Wie koeien in de haven bedenkt, is erger dan een minkukel. Wie ermee in zee gaat een ecologische domoor van de bovenste plank.
Youp had helemaal gelijk, maar wist niet waarom.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit is agritech. Een nieuwe categorie van investment opportunity. Disruptive, start-upperig, BNR / FD achtig voor hun gesponsorde programmaatjes in de loze uurtjes van de Nieuwe wereld ...
In NL zijn we daar te nuchter voor.
Eerder dit jaar sprak ik Carel de Vries (Courage) over dit plan. Het gaat om een 'grensverleggende innovatie' die een perspectief schets voor een melkveehouderij over 15-20 jaar. Een premium kwaliteit melk / zuivel waar mensen meer voor willen betalen. Ik kon een glimlach niet onderdrukken.
Gevraagd naar mijn mening, gaf ik aan dat er op die termijn naar mijn beeld grofweg twee grote stromen melk zullen zijn:
- hoge kwaliteit melk als 'commodity' (acceptabel geproduceerd tegen de laagst mogelijke prijs), en
- hoge kwaliteit melk als 'premium' (maatschappelijk gewaardeerd, met meerwaarden en een -iets- hogere prijs).
Dat bulkproduct zal dan in het decennium daarna grotendeels plaats gaan maken voor 'melkloze zuivel'. Een eiwitrijke productenlijn met vergelijkbare kwaliteit en voedingswaarde, maar dan met een veel lagere ecologische footprint (klimaat, water en biodiversiteit).
We werden het niet eens. Ik hoop het nog mee te maken.
Dat was zelfs een uitstekend plan, Dirk. Het had veel ellende op het Brabantse platteland kunnen voorkomen. Maatschappelijke acceptatie was toen het probleem. Nu zou het wellicht anders liggen. Ik heb destijds nog eens geopperd om de echte maatschappelijke discussie te herstarten. Voelde niemand voor. Inmiddels moet de verkrotting van het Brabantse platteland worden opgeruimd.
Maar varkens kun je dan ook buiten hun biotoop houden en voeren met de resten van de levensmiddelenindustrie, zoals we dat in Nederland (op die manier uniek in Europa) doen. Tuurlijk, er gaat ook akkerbouwproduct in.
Een jaar of 10 geleden was er ook al zo'n soort plannetje voor een varkensflat met 6 verdiepingen, ook al in Rotterdam. Daar hoor je nooit meer iets van, terwijl het mij toch heel wat realistischer lijkt dan dat koeienvlot in zee, wat moet die melk en kaas wel niet gaan kosten?? Alhoewel, er wordt kwistig met miljoenen gestrooid in en om de NLse veeteelt, als pleister op de wond, dus dat kan er ook nog wel bij!
Daar zou nog wel iets voor te zeggen zijn, Harold. Maar dan is het wel een erg dure fabriek. De tosti-fabriek in Amsterdam was een pop-up fabriekje voor 1 jaar.