Het nieuws kwam hier snel voorbij. De PvdD wil dat getest wordt of de drijvende koeien die in de Rotterdams Merwedehaven moeten komen, niet zeeziek worden van hun verblijf op een vlot. De 'minkukels' die de dieren op het vlot willen huisvesten, willen laten zien dat je koeien net als varkens helemaal buiten hun normale biotoop kunt houden.

Youp ging er dit weekend in de NRC tegen tekeer. Wie het bedenkt noemt hij een minkukel. Wie er als gemeenteraad van een wereldstad mee instemt, kan op zijn nog geringere waardering rekenen.

Wie koeien in de haven bedenkt, is erger dan een minkukel
Youp komt niet uit zijn argument. Uiteindelijk zegt hij dat je in de kroeg niet wegkomt met koeien op een vlot. Dat zal wel. Ook de PvdD kwam er niet uit met dat gezwalk over zeeziekte in een brave Hollandse haven. Klopt hun conclusie? Ja, alleen hun argumentaties deugen niet.

Onrendabel
Koeien zijn nogal oneconomische beesten. Ze zetten gras om in melk, overbodige stiertjes die we daarom moeten eten en karkassen van uitgemolken koeien. Dat doen ze alleen rendabel op plekken waar gras groeit waar we toch niets anders kunnen verbouwen. Als je ze moet voeren met brokken, zoals dat gebeurt in een haven of op zee, dan kun je beter kip eten dan melk drinken of kaas, yoghurt, stierenvlees of uitgemolken koeienvlees eten. Daar is namelijk maar een vijfde van het voer voor nodig. Dat is een verhaal waar je niet alleen in een dronken kroeg mee aan kunt komen.

Dat had ook de PvdD, de beste milieueconomische partij van de wereld, de Rotterdamse gemeenteraad moeten vertellen. Wie koeien in de haven bedenkt, is erger dan een minkukel. Wie ermee in zee gaat een ecologische domoor van de bovenste plank.

Youp had helemaal gelijk, maar wist niet waarom.
Dit artikel afdrukken