In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Lisette Brouwers (Product Manager Asia bij Fairtrade Original) over ‘haar’ Young Jackfruit.
Door de neutrale smaak biedt het kruiden en marineren talloze mogelijkhedenYoung Jackfruit, wat is dat?
Lisette Brouwers: “Jackfruit, of nangka, is een Aziatische vrucht. Het jonge (onrijpe) vruchtvlees van deze vrucht neemt makkelijk smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. Young Jackfruit is daarmee de ideale gangmaker op het menu van een veganist, vegetariër, flexitariër maar ook van de vleesliefhebber die een keer wat anders wil proberen. Kortom: voor iedereen die van lekker en makkelijk eten houdt! Als je het laat sudderen krijgt het een vlezige structuur. Net echt!”
Wat was tijdens de productie voor jou het eurekamoment?
“Productontwikkeling begint bij ons bij de oorsprong. Ik reis regelmatig naar Thailand en proef daar verschillende gerechten en producten. Deze inspiratie koppel ik aan trends in Nederland. Het moment dat Young Jackfruit bij mijn collega’s werd geïntroduceerd, was het meteen duidelijk dat we hier iets mee wilden gaan doen. Acht maanden later stond het in de winkel, fairtrade gecertificeerd en al.”
Wanneer Young Jackfruit wordt gecombineerd met peulvruchten en groenten, past het uitstekend in een voedingspatroon met uitsluitend plantaardige ingrediënten“We zien dat Young Jackfruit populair is. Het is toegankelijk voor mensen die een dagje zonder vlees willen. Door de neutrale smaak biedt het kruiden en marineren talloze mogelijkheden. We hebben al veel recepten ontwikkeld, van pulled pork en Hollandse stoofpotjes tot Indonesische rendang, gyros en burgers van Young Jackfruit. Er is zelfs een Jackfruitkookboek! Dat had ik niet durven dromen, één jaar na de introductie.”
Welke kritiek krijg je te horen en hoe ga je daarmee om?
“Young Jackfruit wordt vaak gezien als vleesvervanger. Op culinair gebied is het zeker vergelijkbaar met de textuur en bite van vlees, in een stoofpotje bijvoorbeeld. Als je kijkt naar de voedingswaarden, heeft jackfruit de eigenschappen van een vrucht met onder meer een laag eiwitgehalte. Hierdoor kan jackfruit niet gezien worden als een volwaardige vleesvervanger. Wanneer Young Jackfruit wordt gecombineerd met peulvruchten en groenten, past het uitstekend in een voedingspatroon met uitsluitend plantaardige ingrediënten.”
Wat zou de retail (nog meer) kunnen doen om de meerwaarde van gezonde producten beter in het vizier te krijgen bij de consument?
“In mijn optiek is prijs een belangrijke factor. Als gezonde producten minder duur zouden zijn, zou het voor de consument veel gemakkelijker zijn om de juiste keuzes te maken. Ook zie ik dat de vleesvervangers bijvoorbeeld veelal in tweepersoonsverpakkingen zitten. Het zou financieel interessanter zijn voor consumenten als de inhoud van de verpakkingen groter is, al is het alleen maar omdat je er dan minder verpakkingsmateriaal bij krijgt.”
Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Peulvruchten en granen hoeven niet in een maaltijd schrijf je, maar dat weten we nog steeds niet zeker. Bewaren we de aminozuren zolang? Waar dan? Daarom is het advies om zoveel mogelijk de combinatie in 1 maaltijd te doen en vooral mensen die veganistisch eten.
https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/hoe-zit-het-met-de-eiwitkwaliteit-als-ik-vegetarisch-eet : "Waar onderzoekers nog niet zeker van zijn, is of het verspreid eten van peulvruchten en granen over de dag, dus los van elkaar, hetzelfde effect heeft".
Tegenwoordig hoeven de peulvruchten en granen niet meer per se in één maaltijd gegeten te[worden. (*)
Wellicht hadden ze beter kunnen inzetten op de stelen van de oesterzwam en shi-take. Ook een goede vlees-bite en veel minder voedselkilometers.
Henny, voor de lezers: Fairtrade Original (weinigen weten het) deed al aan fair trade toen Max Havelaar nog moest worden uitgevonden. Het is een merk, maar dan wel een merk dat al dertig vóór het keurmerk aan eerlijke handel deed en nog steeds doet.
Hier vind je de geschiedenis van het keurmerk en het merk.
Het heeft inderdaad niets met vleesvervangers te maken vanwege voedingswaarde (zie hieronder): het zijn bijna puur de vezels uit de vrucht (rest van sapproductie?) dat duur verkocht word. En dan het advies om het te combineren met peulvruchten. Hopelijk zijn de darmen van de eter dat gewend. En peulvruchten kun je beter met granen combineren in verband met de eiwitkwaliteit. Dat is, zonder dit product, gezonder en duurzamer. Weinig mensen realiseren zich overigens dat Fairtrade Original puur een merk is en niet het Fairtrade (Max Havelaar) keurmerk
Voedingswaarde: gelden voor het onbereide product.
Per 100 Gram:
Energie 140 kJ (33 kcal)
Vet 0.1 g
Waarvan verzadigd 0 g
Koolhydraten 5 g
Waarvan suikers 0 g
Eiwitten 1 g
Zout 0.4 g
Voedingsvezel 4.4 g
Het heeft misschien de 'bite' van vlees, maar dat is dan ook de enige overeenkomst... Jackfruit bevat veel zetmeel en nauwelijks eiwit.
Volgens wikipedia is slechts 30% van de vrucht eetbaar. Wat gebeurt er met de rest? Waarom is het een 'gezonde innovatie'? Vanwege het hoge vezelgehalte? Waarom moeten we onze vezelbehoefte voldoen met behulp van tropische vruchten? Wat is er mis met brood en muesli?