Van de in Britse supermarkten verkochte soorten yoghurt is minder dan 10% suikerarm te noemen, ontdekten twee Britse wetenschappers. Bernadette Moore en Barbara Fielding onderzochten 898 supermarktzuivels. Met uitzondering van Griekse yoghurt lag het suikergehalte van alle producten ver boven de Britse richtlijnen van 5 gram suiker per 100 gram. De onderzochte yoghurts waren in 8 categorieën onderverdeeld: kinderalternatieven, zuivelalternatieven zoals sojayoghurt, desserts, yoghurtdrankjes, yoghurt met fruit, gearomatiseerde yoghurt, natuurlijke of Griekse stijl en biologische yoghurt.
Yoghurt geldt als een gezond voedingsmiddel omdat het een bron is van probiotica, eiwitten, calcium, vitamine B en andere nutriënten. Maar lang niet alle yoghurts zijn dus zo gezond, concluderen de onderzoekers, al zijn ze nog steeds beter dan bekende dikmakers als repen chocolade of frisdrank. Ze raden daarom aan altijd even het etiket te raadplegen voor het suikergehalte. Ouders kunnen hun jonge kinderen het beste kennis laten maken met gewone of Griekse yoghurt gecombineerd met vers fruit en oudere kinderen met noten, muesli of andere gezonde toevoegingen.
ScienceDaily - Sugar content of most supermarket yogurts well above recommended threshold: Organic products, perceived as healthier options, among some of the worst offenders
Yoghurt geldt als een gezond voedingsmiddel omdat het een bron is van probiotica, eiwitten, calcium, vitamine B en andere nutriënten. Maar lang niet alle yoghurts zijn dus zo gezond, concluderen de onderzoekers, al zijn ze nog steeds beter dan bekende dikmakers als repen chocolade of frisdrank. Ze raden daarom aan altijd even het etiket te raadplegen voor het suikergehalte. Ouders kunnen hun jonge kinderen het beste kennis laten maken met gewone of Griekse yoghurt gecombineerd met vers fruit en oudere kinderen met noten, muesli of andere gezonde toevoegingen.
#3 Astrid,
Hier in de buurt is geen Turks winkeltje.
Uitgaande van alleen een supermarkt heeft elke supermarkt al genoeg varianten (stijl) yoghurt die allemaal naturel zijn. Welke soort(en) iemand wel of niet lekker vindt is een kwestie van uitproberen. Maar door al die verschillende smaakjes wordt het dan wel 1 naturel -> tig met suiker.
Dat klopt ook wel, maar wanneer ik het een keer koop is het altijd bij een turks winkeltje. Die hebben nl hele lekkere mooie romige creme/geel kleurige yoghurt met zelfs een gestold vetlaagje bovenop, zoals je bij pudding krijgt als je het zo laat afkoelen en dat is gewoon echte volle yoghurt, lekkerder dan de witte. Geen idee waar de gelige kleur door komt, ik vermoed zelf door het vet zoals bij boter. Vandaar dat ik het erbij zette. Overigens vind ik de witte yogurt van die winkels ook stukken lekkerder dan uit de gewone super, zit meer smaak aan, zijn voller en dikker, die kan je niet vergelijken met een schenkpak van campina, huismerk oid.
Waar je het koopt maakt niet veel uit, als het maar naturel is (yoghurt/kwark).
Die in onze eigen schappen liggen hebben ook vrijwel allemaal teveel suikers, niks nieuws. Beste is gewoon bij de turk volle yoghurt te nemen en er zelf fruit oid aan toe te voegen, heb je ook geen overbodige smaakstofjes enz erbij.