Van de in Britse supermarkten verkochte soorten yoghurt is minder dan 10% suikerarm te noemen, ontdekten twee Britse wetenschappers. Bernadette Moore en Barbara Fielding onderzochten 898 supermarktzuivels. Met uitzondering van Griekse yoghurt lag het suikergehalte van alle producten ver boven de Britse richtlijnen van 5 gram suiker per 100 gram. De onderzochte yoghurts waren in 8 categorieën onderverdeeld: kinderalternatieven, zuivelalternatieven zoals sojayoghurt, desserts, yoghurtdrankjes, yoghurt met fruit, gearomatiseerde yoghurt, natuurlijke of Griekse stijl en biologische yoghurt.

Yoghurt geldt als een gezond voedingsmiddel omdat het een bron is van probiotica, eiwitten, calcium, vitamine B en andere nutriënten. Maar lang niet alle yoghurts zijn dus zo gezond, concluderen de onderzoekers, al zijn ze nog steeds beter dan bekende dikmakers als repen chocolade of frisdrank. Ze raden daarom aan altijd even het etiket te raadplegen voor het suikergehalte. Ouders kunnen hun jonge kinderen het beste kennis laten maken met gewone of Griekse yoghurt gecombineerd met vers fruit en oudere kinderen met noten, muesli of andere gezonde toevoegingen.
ScienceDaily - Sugar content of most supermarket yogurts well above recommended threshold: Organic products, perceived as healthier options, among some of the worst offenders
  • Deel
Druk af