Alle inspanningen van gastheer Poetin ten spijt, staat Rusland met lege handen terwijl de Chinezen met een rijke buit weer huiswaarts keerden. Er komen extra olie- en gaspijpleidingen van Rusland naar China, tegen prijzen die China kan bepalen. Rusland gaat voor betalingen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië voortaan de Chinese yuan gebruiken. Chinese bedrijven krijgen nieuwe mogelijkheden om de activa over te nemen van bedrijven in Rusland die door westerse bedrijven 'achtergelaten' zijn na de invasie van Oekraïne door Rusland. Rusland gaat zijn landbouwsector in de 'vervallen regio's' in het oosten openstellen voor China. Tegenover deze voor China lucratieve deals, staan geen afspraken die voor Rusland gunstig uitpakken.
"Poetin vertelt zijn volk dat hij vecht voor de soevereiniteit van Rusland. In werkelijkheid heeft hij het Kremlin verpand aan Beijing", schamperde Sam Greene, directeur van het Center for European Policy Analysis en hoogleraar aan het King's College London in een tweet.
Putin tells his people he's fighting for Russia's sovereignty. In truth, he's mortgaged the Kremlin to Beijing.
— Sam Greene (@samagreene) March 21, 2023
The question now is one for Xi: What will he do with his newest acquisition?
/END
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft China geweigerd zich aan te sluiten bij de sancties en is het land doorgegaan met het geven van diplomatieke, politieke en economische steun. Enerzijds uit eigenbelang, want zo kon China goedkoop aan Russische olie komen, anderzijds om tegenwicht te bieden aan het Westen, zegt Wyne. Ook stemde China tegen een veroordeling van het conflict door de Verenigde Naties.
Volgens Wyne is het China erom te doen zijn status als wereldmacht kracht bij te zetten. Een aanwijzing daarvoor is dat China tijdens de top met Rusland bekend maakte voor het eerst een top te zullen houden met de leiders van Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan, aldus Knack. "Centraal-Azië is een regio waar Rusland traditioneel veel invloed heeft als bewaker van de veiligheid. Door de oorlog ziet China zijn kans om zijn invloed in de ex-Sovjetstaten uit te breiden. Het is een realiteit die Rusland knarsetandend zal moeten aanvaarden."
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#10
Chinese voedselzekerheid: wintertarwe / noodles (boven de Yangtze) en rijst ten zuiden van de Yangtze. Voor tarwe moet je inderdaad naar het noordwesten (zijderoute) Voor rijst zul je wellicht naar het zuidwesten moeten kijken.
#8
Volgens Lovelock kunnen de Chinezen met de verdergaande consequenties van een behoorlijk opwarmend klimaat alleen maar naar Noord over de Oessoeri. Ik neem aan dat ze dat ook wel weten.
#8 Piet, "- China wil nu vrede en de situatie bevriezen.
- De westerse alliantie wil dat nu niet.",
en Rusland (Poetin) wil dat ook niet.
In het kort:
- China erkent dat een souvereine staat is aangevallen.
- Rusland is het grootste buurland met dito landsgrens met China en daarom streeft China naar een stabiele relatie met Rusland.
- China vindt het relevant om te kijken naar de oorzaken waarom Rusland dit gedaan heeft. (vergelijking met de redenen waarom een moord gepleegd is). refereert naar NATO inmenging. Tevens heeft ze er part nog deel aangehad dat de oorlog is uitgebroken en vindt het niet in haar voordeel en wil dat de oorlog zo snel mogelijk ophoudt.
Eigen interpretatie:
- China wil nu vrede en de situatie bevriezen.
- De westerse alliantie wil dat nu niet.
Former Chinese senior colonel: War in Ukraine 'has nothing to do with China'.