Het internationale World Wildlife Fund (WWF) en de Britse NGO Waste and Resources Action Programme (WRAP) hebben een rapport uitgebracht over de voortgang op het gebied van vermindering van voedselverspilling. Het thema is onderdeel van de recent naar buiten gebrachte EU ‘Farm to Fork’-strategie en behoeft nog veel aandacht. Realisatie van de beoogde doelstelling in 2030 is geen sinecure.
Sustainable Development Goal Goal nummer 12.3 luidt: “Tegen 2030 moet de wereldwijde voedselverspilling per hoofd van de bevolking op het niveau van de detailhandel en de consument worden gehalveerd en moeten de voedselverliezen in de productie- en toeleveringsketens, met inbegrip van de verliezen na de oogst, worden teruggedrongen.”
In het rapport, getiteld ‘Halving food loss and waste in the EU by 2030: the major steps needed to accelerate progress’, analyseren WWF en WRAP de voortgang van de EU op het gebied van voedselverspilling. Ze concluderen dat de verbeteringen te traag gaan om de gestelde doelstelling op tijd te behalen.
“Het verminderen van voedselverspilling lijkt een no-brainer te zijn, maar we blijven onze zeeën en ons land onder onmogelijke druk zetten om voedsel te produceren dat nooit wordt gegeten. Zo'n lek voedselsysteem zal nooit duurzaam zijn. De EU moet alle hefbomen gebruiken om ervoor te zorgen dat elke speler in de voedselketen zich inzet en actie onderneemt”, aldus Ester Asin, directeur van de Europese tak van het WWF.
Dit artikel afdrukken
In het rapport, getiteld ‘Halving food loss and waste in the EU by 2030: the major steps needed to accelerate progress’, analyseren WWF en WRAP de voortgang van de EU op het gebied van voedselverspilling. Ze concluderen dat de verbeteringen te traag gaan om de gestelde doelstelling op tijd te behalen.
Zo'n lek voedselsysteem zal nooit duurzaam zijnVoedselverspilling en voedselverliezen kunnen in de gehele keten aanzienlijk worden verminderd. De auteurs wijzen op kansen en maatregelen met een hoog potentieel die op dit moment niet benut worden. Zij doelen hiermee op veranderingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid, strengere regelgeving en nationale strategieën voor voedselverspilling.
“Het verminderen van voedselverspilling lijkt een no-brainer te zijn, maar we blijven onze zeeën en ons land onder onmogelijke druk zetten om voedsel te produceren dat nooit wordt gegeten. Zo'n lek voedselsysteem zal nooit duurzaam zijn. De EU moet alle hefbomen gebruiken om ervoor te zorgen dat elke speler in de voedselketen zich inzet en actie onderneemt”, aldus Ester Asin, directeur van de Europese tak van het WWF.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook