Sustainable Development Goal Goal nummer 12.3 luidt: “Tegen 2030 moet de wereldwijde voedselverspilling per hoofd van de bevolking op het niveau van de detailhandel en de consument worden gehalveerd en moeten de voedselverliezen in de productie- en toeleveringsketens, met inbegrip van de verliezen na de oogst, worden teruggedrongen.”

In het rapport, getiteld ‘Halving food loss and waste in the EU by 2030: the major steps needed to accelerate progress’, analyseren WWF en WRAP de voortgang van de EU op het gebied van voedselverspilling. Ze concluderen dat de verbeteringen te traag gaan om de gestelde doelstelling op tijd te behalen.

Zo'n lek voedselsysteem zal nooit duurzaam zijn
Voedselverspilling en voedselverliezen kunnen in de gehele keten aanzienlijk worden verminderd. De auteurs wijzen op kansen en maatregelen met een hoog potentieel die op dit moment niet benut worden. Zij doelen hiermee op veranderingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid, strengere regelgeving en nationale strategieën voor voedselverspilling.

“Het verminderen van voedselverspilling lijkt een no-brainer te zijn, maar we blijven onze zeeën en ons land onder onmogelijke druk zetten om voedsel te produceren dat nooit wordt gegeten. Zo'n lek voedselsysteem zal nooit duurzaam zijn. De EU moet alle hefbomen gebruiken om ervoor te zorgen dat elke speler in de voedselketen zich inzet en actie onderneemt”, aldus Ester Asin, directeur van de Europese tak van het WWF.
Dit artikel afdrukken