'We want it all and we want it now', ook al weten we dat dat onverstandig is. Moet je dit soort producten willen? Als je alles op deze manier verbouwt, mogen we alles wat god verboden had. Alle remmingen kunnen aan de kant.

Via een nieuw productieproces worden vette producten als mayonaise en roomijs een stuk magerder gemaakt zonder dat de volvette smaak verloren gaat.
Met deze uitvinding promoveerde levensmiddelentechnoloog Koen van Dijke aan de Wageningen Universiteit.

Moddervet
Bij mayonaise mengt een grote hoeveelheid olie zich bijvoorbeeld in een emulsie met een eidooier met mosterd en een drupje azijn. Doordat er veel olie nodig is, is gewone mayonaise moddervet.
'We hebben een systeem op microschaal ontworpen waarbij we een heel dun filmpje olie in water lieten stromen', vertelt de promovendus.
Dit systeem laat de olie uiteen vallen in tweeduizend druppels per seconde, die veel beter mengen met water.Water-in-olie
Deze emulsie van water-in-olie mengde Van Dijke opnieuw met een waterachtige massa. Daardoor ontstond een nieuwe emulsie, die grotendeels uit water bestaat, maar die toch de olieachtige smaak houdt die bijvoorbeeld mayonaise lekker maakt.

Op die manier ligt supermagere maar toch smakelijke mayonaise binnen handbereik, aldus de technoloog.


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken