Ze wilde er niets over zeggen tot 1 september, al sprak ze toch met Boerderij. Nu is het nieuws naar buiten. De nieuwe bestuursvoorzitter van de WUR, dr. Louise O. Fresco, kwam vanmiddag met haar beleid tijdens de opening van het academisch jaar. Ze pleit voor een 'nieuwe Verlichting' die de kloof tussen wetenschap en maatschappij moet dichten. Dat meldt Omroep Gelderland.

Scepsis
Fresco blijkt te denken dat wetenschappelijke vorderingen in ontwikkelde landen met een groeiend scepticisme wordt omgeven. Dat lot zou met name de vooruitgang in voeding treffen. 'Het lijkt makkelijker om een internet te geloven dat volstaat met ongefundeerde aannames, dan betrouwbare wetenschap. De muis met een menselijk oor op zijn rug is het symbool geworden van wetenschappelijke arrogantie.' De samenleving zou het contact met de wetenschap kwijt zijn en omgekeerd. Tevens acht ze het publiek niet altijd redelijk. De maatschappij zou geen intensieve veehouderij willen, maar wel goedkoop vlees.

'Nieuwe Verlichting'
Vanuit haar brede achtergrond verwijst Fresco naar de 18e eeuw, waarin de Verlichting de mensheid moest losmaken van dogma's en religie. Een 'nieuwe Verlichting' moet misverstanden en wantrouwen overwinnen worden. Het hameren op de geldigheid van wetenschappelijke methodes werkt niet meer, zegt ze. Daarom wil ze nieuwe manieren verzinnen waarop de samenleving wordt betrokken bij de ontwikkeling van kennis. Wel vindt ze dat wetenschap onafhankelijk moet blijven, 'ook als dat leidt tot impopulariteit'.
Dit artikel afdrukken