Belangrijke parameters
Het model werkt met verschillende basisparameters die het succes van de smaak van fruit en groentes voorspellen. De succesfactoren verschillen per product. Bij tomaten is bijvoorbeeld de verhouding zoet-zuur belangrijk, terwijl voor paprika de bitterheid van belang is. Metingen in een laboratorium zorgen voor de waarden waaraan een succesvolle smaak moet voldoen.
Onderzoeker Wouter Verkerke legt uit dat het model een realistische indruk moeten geven van het uiteindelijke oordeel van een smaakpanel. Voor het maken en checken van het model gebruiken de wetenschappers laboratoriummetingen en evaluaties van smaakpanels.
Inspelen op de vraag van consumenten
Verkerke vertelt dat de smaakvoorkeur van de consument voortdurend verandert. Zo is nu de bite van een product belangrijk, bijvoorbeeld in de vele snacktomaatjes die in de supermarkten liggen. De metingen en modellen veranderen mee met de wensen van de consument.
De modellen helpen kwekers een snellere selectie te maken in een vroege fase van het kweekproces. Op deze manier krijgt een teler sneller producten met een goede smaak. Een mandarijn is bijvoorbeeld nu vaak aantrekkelijk voor verkoop door zijn uiterlijk, terwijl de smaak nog wel eens tegenvalt. Kwekers kunnen straks met een model voorspellen welke producten hoog scoren op smaak en van daaruit hun selectie van rasvarianten bepalen.
Fotocredits: Vruchtgroenten, Maggie McCain
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De slager eet niet zijn eigen vlees, de bakker eet niet zijn eigen brood, de tuinder eet niet zijn eigen fruit enz... De mens doet alles voor geld ook al wordt zijn eigen familie er ziek van!
We hebben nog veel te doen!
Prachtig toch ! We zitten nu nog maar aan tomaat no.14 en er is nog zoveel mogelijk !
Ik hunker al jaren naar een klein zwart tomaatje (Heb er al een naam voor: Tomapietje) waarvan de schil niet knapt of zo, maar meteen in de mond wegsmelt...
En hoe dieper je je tong wentelt in tomapietje, hoe meer de smaak van de tomaat van 'tomaat' verandert in perzik..
Waarom ?
Omdat Verkerke zegt "dat de smaakvoorkeur van de consument voortdurend verandert."
Zoiets als vroeger bij El Bulli...
Want daar waren we toch ook gewend aan nieuwe smaakexplosies !
Innovative sustainable biological taste-change management
Je kan het gewoon studeren aan de WUR !
(Help ! Waar blijft mijn nuchtere en relativerende heldin Prof. dr. ir. Louise Olala Fresco die sinds 1 juli 2014 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research is ? Of is ze haar bezem kwijt om er eens goed de veger door te halen, waar zovelen op hoopten ? Of is ze al weg ?)
Het is onbegrijpelijk dat mensen met kennis meewerken aan het manipuleren van voedsel in al zijn vormen om het kapitalisme te voorzien van meer en meer geld. Gezondheid speelt niet meer mee in deze wereld! Zo zie je maar dat intelligentie wat anders is dan wijsheid!
Je bent mijns inziens niet gek Adriaan, ik ben het nl met je eens. Maar, dan kiezen ze in het vroege kweekproces de soorten uit, hoe zit het dan later tijdens de groei? Hoeveelheid water, zon/warmte, weersinvloeden al het niet in kassen staat, bevruchting, enz zijn ook zeer van belang voor de smaak. Wat doen ze als de plant al bijna klaar is met zijn vruchten en de smaak valt dan toch tegen vanwege al die invloeden?................Laat een kweker nou maar gewoon een goede soort uitzoeken en er zorg voor dragen, dan komt het met de smaak heus wel in orde. Smaakt je tomaatje rauw wat minder? Verwarm hem dan of verwerk hem in een salade, dan proef je dat minder.
Trouwens, kwekers selecteren al jaren op smaak, kwaliteit enz, waarom moet de WUR daar nu ineens tussenzitten, lukt het kwekers niet meer?
Smaak, 'bite', 'looks', allemaal belangrijk - voor de (impuls) aankoop. Ik lees nul komma nul over de voedingswaarde, het gebruik van 'gewasbeschermingsmiddelen' (grrr...), GMO...
Raar - of ben ik nou gek? Anderzijds: het past wel in het WUR-straatje, waar iemand onderzoek doet naar de brosheid van beschuit. Ja, de 'brosheid', niet de voedingswaarde...