"Het onderzoek dat bij de universiteit in Wageningen en negen gelieerde onderzoeksinstituten plaatsvindt, levert nog nauwelijks nieuwe bedrijven op. De onderzoekers lopen ver achter op de drie technische universiteiten in Delft, Enschede en Eindhoven."

Dat schrijft het FD. In twee artikelen laat de krant zien dat de zogeheten valorisatie van kennis aan de Wageningse WUR, die volgens staatssecretaris Van Dam van EZ/landbouw heel belangrijk is, niet wil vlotten. In 2016 heeft het onderzoek van de 5.000 medewerkers van de WUR) één bedrijf opgeleverd dat zijn activiteiten baseert op aan de WUR ontwikkelde kennis. Vanuit de TU Delft zijn vorig jaar 13 spin-offs ontstaan. Bij de TUe in Eindhoven staat de teller op 8. De TU Twente heeft 5 spin-offs opgeleverd.

Een tweede artikel in de krant laat zien waarom het niet lukt in Wageningen. Bezuinigingen en idealisme staan de doorstart van kennis naar geld in de weg. "De Wageningse student is vaak in Azië of Afrika geweest en wil iets doen aan de mislukte oogsten. Het zijn echte wereldverbeteraars. Het oprichten van een eigen bedrijf wordt vaak onterecht geassocieerd met opportunisme", zegt Jan Meiling van incubator StartLife die een impuls moet geven aan WUR spin-offs. Bij de Plant Sciences Group kloppen ineens investeerders aan, zegt directeur Ernst van den Ende. "Dat is voor ons een nieuwe wereld. Je ziet dat er in het veld van agrifood steeds meer nieuwe spelers bijkomen, van investeerders tot bedrijven als Google en IBM. Zij sporen ons aan om ondernemender te worden."
Het Financieele Dagblad - Universiteit Wageningen maakt naam als broedplaats voor nieuwe bedrijven niet waar
  • Deel
Druk af