image

Volgens De Telegraaf van vandaag is dit hét kipsucces in de VS: het vrijwel zwarte vlees van Silkies. Het is aardig om de reacties bij het artikel eens te bekijken. Variërend van 'wat de boer niet kent dat hoeft'ie niet' tot 'moet er weer zo nodig iemand een nieuwe markt creëren' via 'dit is discriminatie, weg met die handel' en 'ik bijt graag in zwart'. Altijd weer interessant om de markt even in z'n onderbuik te kunnen 'voelen' ;-)

Ik ben even gaan kijken naar het onderliggende artikel in de New York Times. Helemaal geen succes zoals de Volwaard dat graag zou willen worden, maar slechts een product dat in de VS wordt gegeten door Aziaten omdat ze het thuis zo gewend zijn. Het schijnt lekker te zijn. Het gaat over die schattige kippen die je vroeger ook wel eens op kinderboerderijen zag (nog steeds?). Ze missen de haakjes die de haren die aan de veerschacht zitten bij elkaar houden, zodat het lijkt of ze haar hebben in plaats van veren. De werkelijkheid is overigens omgekeerd: alle vogels hebben haar, het wordt alleen op een wat complexere manier bij elkaar gehouden dan bij 'harige' dieren.

Het schijnen 'lieve' kippen te zijn. Leuke speelkameraadjes voor je kinderen. Dat zegt althans the laundress die zo het hare denkt van het eten van silkies.

Een nieuwe thrill? Misschien best een beetje, maar Aziaten eten de kippen al heel lang en beschouwen ze als een gezonde lekkernij. Echte Chinese Kippensoep, die zo goed zou zijn bij verkoudheden en migraine, is er zelfs van gemaakt. Zojuist bevallen moeders eten het vlees om zo snel mogelijk weer aan te sterken.

In het Chinees heten ze Wu Gu Ji: kip met zwarte botten. Hun bijzondere krachten zijn al meer dan 10 eeuwen bekend. Maar het is absoluut waar: ze zien er schattig uit.

Te oordelen naar de reacties in De Telegraaf heeft de Volwaard nog geen concurrentie te verwachten van de Silkie ;-)
Dit artikel afdrukken