Zangeres Nili Hadida van de in Frankrijk populaire Engelstalige popgroep Lilly Wood and the Prick zegt het zo in de video waarin ze de beelden presenteert: “zelfs in een slachthuis dat biologisch en lokaal vlees slacht, gaan de dieren dood in lijden. Blij vlees bestaat niet."

Het nieuws werd gisteren naar buiten gebracht door dierenwelzijnsorganisatie L124. Vanmorgen maakte de Franse pers er massaal melding van. Dieren worden geslagen, gestompt en er wordt mee gegooid. Een koe blijkt nog levend en bij bewustzijn te zijn opgetakeld aan één poot en wordt spartelend uit de losse hand de keel doorgesneden. Jonge varkens worden aan hun oren getrokken. Op andere beelden zijn elektrische verdovingen te zien die het dier veel te lang op een laag voltage laten lijden en de kop verschroeien. Schijnbaar nog levend spartelende in plaats van stuiptrekkende varkens hangen met doorgesneden keel aan de haak.Onprofessioneel
In de pers komt de conclusie naar boven dat het slachten van verschillende diersoorten in 1 slachthuis leidt tot onprofessionaliteit. Het slachthuis blijkt recent gemoderniseerd, maar het materieel zou niet geschikt zijn voor de slacht van verschillende diersoorten (runderen, schapen, varkens).

Directeur Laurent Kauffmann van het slachthuis in Le Vigan zei voordat hij de beelden had gezien: Er zijn mogelijk fouten gemaakt door onze vaklieden. Als ze bewezen kunnen worden, zullen we daar consequenties aan verbinden.
Ambachtelijk en biologisch gecertificeerd
Het slachthuis is zou ambachtelijk en zorgvuldig en is biologisch gecertificeerd. Het heeft een beperkte productie van slechts 240 ton vlees per jaar; het slachthuis in Alès (eveneens in de Gard) waar L124 afgelopen oktober misstanden constateerde die het Franse publiek en de slagers schokten, produceert jaarlijks 5.000 ton.

De Franse slagersorganisatie Confédération française de la Boucherie eist gezamenlijk met actieorganisatie L124 een onderzoek. Ambtenaren van minister van Landbouw Stéphane le Foll lieten rond het middaguur weten dat hij "deze onvergefelijke praktijken met de grootst mogelijke kracht veroordeelt en onmiddellijk een onderzoek heeft gelast door de Brigade nationale d'enquête vétérinaire et phytosanitaire". De minister stuurt dus een onderzoeksdienst van de centrale overheid naar de zuidelijke provincie.

Directeur Laurent Kauffmann van het slachthuis in Le Vigan zei tegen Le Monde voordat hij de beelden had gezien: "Er zijn mogelijk fouten gemaakt door onze vaklieden. Als ze bewezen kunnen worden, zullen we daar consequenties aan verbinden."

Fotocredits: Nili Hadida, still, L124
Dit artikel afdrukken