Het nieuws werd gisteren naar buiten gebracht door dierenwelzijnsorganisatie L124. Vanmorgen maakte de Franse pers er massaal melding van. Dieren worden geslagen, gestompt en er wordt mee gegooid. Een koe blijkt nog levend en bij bewustzijn te zijn opgetakeld aan één poot en wordt spartelend uit de losse hand de keel doorgesneden. Jonge varkens worden aan hun oren getrokken. Op andere beelden zijn elektrische verdovingen te zien die het dier veel te lang op een laag voltage laten lijden en de kop verschroeien. Schijnbaar nog levend spartelende in plaats van stuiptrekkende varkens hangen met doorgesneden keel aan de haak.
Onprofessioneel
In de pers komt de conclusie naar boven dat het slachten van verschillende diersoorten in 1 slachthuis leidt tot onprofessionaliteit. Het slachthuis blijkt recent gemoderniseerd, maar het materieel zou niet geschikt zijn voor de slacht van verschillende diersoorten (runderen, schapen, varkens).
Directeur Laurent Kauffmann van het slachthuis in Le Vigan zei voordat hij de beelden had gezien: Er zijn mogelijk fouten gemaakt door onze vaklieden. Als ze bewezen kunnen worden, zullen we daar consequenties aan verbinden.Ambachtelijk en biologisch gecertificeerd
Het slachthuis is zou ambachtelijk en zorgvuldig en is biologisch gecertificeerd. Het heeft een beperkte productie van slechts 240 ton vlees per jaar; het slachthuis in Alès (eveneens in de Gard) waar L124 afgelopen oktober misstanden constateerde die het Franse publiek en de slagers schokten, produceert jaarlijks 5.000 ton.
De Franse slagersorganisatie Confédération française de la Boucherie eist gezamenlijk met actieorganisatie L124 een onderzoek. Ambtenaren van minister van Landbouw Stéphane le Foll lieten rond het middaguur weten dat hij "deze onvergefelijke praktijken met de grootst mogelijke kracht veroordeelt en onmiddellijk een onderzoek heeft gelast door de Brigade nationale d'enquête vétérinaire et phytosanitaire". De minister stuurt dus een onderzoeksdienst van de centrale overheid naar de zuidelijke provincie.
Directeur Laurent Kauffmann van het slachthuis in Le Vigan zei tegen Le Monde voordat hij de beelden had gezien: "Er zijn mogelijk fouten gemaakt door onze vaklieden. Als ze bewezen kunnen worden, zullen we daar consequenties aan verbinden."
Fotocredits: Nili Hadida, still, L124
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Had ik al wel gecheckt Ria, het was een voorzetje, makkelijk scoren!
Dirk #124
Duimpje was van mij, want hierin heb je helemaal gelijk.
@Ria: gisteren een harinkje gekocht bij een biologische viswinkel. Ik kon het niet laten te vragen:
-Maar is er dan ook niet-biologische vis?-. Aan zijn lach begreep ik dat ik niet de eerste was die hem dat vroeg, maar hij bleef beleefd. Dat biologisch betrof de kweekvis dus. Zou hij weten dat ook alle zeevis en schaaldieren niet biologisch genoemd mogen worden, en evenmin niet-biologisch? Ik had geen zin in een sofistische discussie, en at met smaak mijn visje op in de zon.
Hans #61 :
“Ik hoop dat we ooit die stupide term ‘biologisch’ laten vallen. Wie dat geïntroduceerd heeft, hoort in de hel, waar alleen ’anorganisch’ vlees en groenten worden opgediend. Deze term voedt een ongelofelijke hypocrisie. Verder dan de prefix ‘niet-’ er voor te zetten, wanneer men het tegendeel bedoelt, komen ‘biologische’ foodies niet. Ook op Foodlog niet.”
Misschien heb je gelijk en is de term inmiddels aan een nieuwe variant toe, maar je negeert wel even het verleden waar ‘biologisch’ voor gestaan heeft en het effect daarvan op het huidig ‘regulier’. (Met wel duidelijk ook vermelding van reguliere boeren, die opengestaan hebben voor die andere wijze van denken en daar in hun eigen werkwijze hun voordeel mee gemaakt hebben).
Mensen uit de bio-richting zijn m.i. in het verleden onheus bejegend (eufemistisch gesproken). En die lijn kun je nog steeds naar het heden doortrekken.
Vaak maken mensen een statement; “Alhoewel ik geen geitenwollen sokken draag, meen ik …”
Soms wordt er nog steeds een afwijzing in die trend verwoordt.
Onze huisslachter, ja zo'n 70 jaar geleden, doodde het varken op een menselijke manier en wij als kinderen keken nieuwsgierig toe. Maar wat er allemaal ook geschreven en gezegd wordt:
Mahatma Gandhi zei eens: de beschaving van een volk is af te lezen aan de wijze waarop dat met het dier(en) omgaat. Daar hoort ook bij het proces van doden en slachten. Halal niet.