Even ter herinnering: dat is de afspraak die moet voorkomen dat er tussen Ierland en Noord-Ierland een 'harde' grens zou komen. De oplossing voor die kwestie was dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de Europese interne markt en dat de grens tussen Groot-Brittannië en de EU door de Ierse Zee loopt.

Dat heeft als consequentie dat Britse producenten die goederen naar Noord-Ierland willen vervoeren te maken krijgen met douane- en handelsformaliteiten en met de regels die Europa hanteert. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat gekoelde vleesbereidingen, zoals worstjes, alleen nog diepgevroren naar Noord-Ierland getransporteerd zouden mogen worden. De EU verbiedt namelijk de import van gekoelde vleesbereidingen uit derde landen.

De worstjeskwestie werd tijdens de G7 hoog opgespeeld. Worsten tekenen de kloof tussen de Britten en de EU over het Britse besluit om zich niet aan de Europese sanitaire regels te willen houden maar eigen standaarden aan te houden. Dat zou hen meer mogelijkheden moeten bieden om tot een handelsakkoord met bijvoorbeeld de Verenigde Staten te komen, gelooft premier Boris Johnson.

Toch vroeg Groot-Brittannië om verlenging van de donderdag 1 juli aflopende overgangsperiode. Op die uitgestoken hand ging de EU zonder verder wapengekletter of retoriek in. "Deze verlenging moet alle belanghebbenden, vooral ­supermarkten, meer tijd bieden om hun toeleveringsketens aan te passen," stelde vicevoorzitter van de Commissie Maros Sefcov wel als voorwaarde volgens De Standaard. De drie maanden verlenging van de overgangsperiode moeten volgens de EU gebruikt worden om nu eindelijk de afspraken te implementeren. De Britten lijken de periode echter te zien als een nieuwe periode om te onderhandelen, schrijft The Guardian. En dan barst over 3 maanden alsnog de 'sausage war' los.
Dit artikel afdrukken