World Oceans Day bestaat sinds 1992 en is sinds 2008 een officiële door de Verenigde Naties erkende dag die ten doel heeft duidelijk te maken welke belangrijke rol de oceanen spelen in ons dagelijks leven. De VN beschrijft de oceanen als de longen van de planeet: “Daarom is de gezondheid van de oceaan enorm belangrijk voor onze eigen gezondheid.” Plastic is een grote vervuiler van de oceanen.

Microplastics
Bijna een vijfde deel van de 8 miljoen ton plastic die jaarlijks in de oceanen belandt, is microplastic. Dat zijn plasticdeeltjes met een diameter van maximaal 5 millimeter en vaak nog veel kleiner. Je zou ze vanwege hun formaat bijna over het hoofd zien. Microplastics hebben echter een grote vervuilende impact op de oceaan en het zeeleven. Micro-organismen aan het begin van de voedselketen zien de deeltjes aan voor voedsel. Dat leidt tot een verstoring in de ontwikkeling van het micro-organisme die uiteindelijk verderop in de keten tot problemen kan leiden. De micro-organismen dienen immers grotere dieren tot voedsel en die worden op hun beurt weer door nog grotere dieren gegeten en mogelijk – uiteindelijk – zelfs door de mens. We weten nog niet wat het effect is van accumulatie van deze microplastics in het lichaam.

Synthetische kleding blijkt één van de grootste bronnen van microplastics. Voor de kledingindustrie is het een fantastisch materiaal: ademend, sneldrogend en lichtgewicht. Ook gaat synthetische kleding lang mee, omdat de vezels (net als plastic) moeilijk af te breken zijn. Maar bij het wassen komen juist uit synthetische kleding de meeste microvezels vrij. Consumenten zouden hun steentje kunnen bijdragen door hun kleren koud te wassen, maar ook door minder nieuwe kleren te kopen. Nieuwe kleding verliest namelijk de meeste vezels.

Dopper Wave
Een ander groot deel van de plasticvervuiling in de oceaan is afkomstig van zwerfplastic. Consumenten verbruiken dagelijks bergen plastic en een groot deel daarvan belandt helaas in de natuur en uiteindelijk in de oceanen. Dopper – de onderneming achter de herbruikbare waterflessen – lanceert vandaag de Dopper Wave, een beweging om de oceanen te redden van plastic wegwerpflessen. Dat blijkt nodig omdat 4 op de 10 Nederlanders zich niet of nauwelijks bewust zijn van de problematiek rondom plasticvervuiling. Virginia Yanquilevich, CEO van Dopper, legt uit: “Wij willen mensen inspireren om kleine aanpassingen te doen in hun dagelijks leven die een grote impact tot gevolg hebben: schonere oceanen.”

Met vier simpele, alledaagse handelingen kun je al een verschil maken. Dat is de boodschap die Dopper wil uitdragen. De organisatie heeft 8 minidocumentaires gemaakt van 'wavemakers'. Gewone mensen die laten zien wat zij doen tegen plasticvervuiling. Dopper roept iedereen op om geen wegwerpwaterflessen meer te gebruiken, altijd kraanwater te drinken wanneer dit mogelijk is, altijd een herbruikbare fles mee te nemen en anderen te inspireren om zich ook aan te sluiten bij de Dopper Wave. Ruim 400 partnerbedrijven, waaronder Tony’s Chocolonely, bol.com en het Wereld Natuur Fonds hebben zich al aangesloten bij de Dopper Wave. Ook individuen kunnen de verklaring ondertekenen.


Recycling
Eén van de dingen die je als consument zelf kunt doen, is je plastic afval via de bekende plastic Hero-zakken naar een recyclingbedrijf laten afvoeren. Op die manier krijgt je wegwerp(water)fles een tweede leven, zou je zeggen. Vandaag brengt tv-programma Monitor van de KRO-NRCV aan het licht dat recyclingbedrijven slechts een verzamelplaats blijken voor plastic afval. Duizenden grote zakken vol versnipperd plastic afval hebben nog geen bestemming en zullen die mogelijk niet eens krijgen.

De vraag naar kunststof in het algemeen is door de corona-uitbraak flink gedaald, doordat verschillende sectoren stilliggen of op halve kracht werken. Bovendien is de vraag naar gerecycled plastic laag, omdat de prijs voor nieuw plastic extreem laag is vanwege de oliecrisis.

Staatssecretaris Van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) zoekt naarstig naar afnemers voor de plasticsnippers, maar erkent dat de vraag naar gerecycled plastic laag is. Een minimumeis waaraan gerecycled plastic moet voldoen, zou volgens Van Veldhoven perspectief bieden. Maar volgens haar moet dat op Europees niveau geregeld worden. Dat kost tijd.

Onderwijl staan duizenden big bags in magazijnen en op parkeerplaatsen te wachten op een bestemming. Hoe jammer ook, dat is nog altijd een betere plek dan wanneer al dat plastic zou rondzwerven in de oceanen.
Dit artikel afdrukken