Vandaag in de Volkskrant: Onno Kleyn over wordnapping en de Australische chocolaatjes uit Amsterdam van Albert Heijn. Ik ben blij dat ook hij het oppakt en het Volk van de krant attent maakt op die cruciale vraag:
PIKKEN WE HET NOG LANGER DAT WE DOOR RECLAMEMAKERS VOOR DE GEK WORDEN GEHOUDEN?
Klik hier voor de klacht die ik heb ingediend bij de Reclame Code Commissie.
Onno's tekst is hieronder opgenomen (met een uiterst gemakkelijk te maken lambada-recept, met een eerlijk 'schepje zoet'). Wordnapping
Achterop de laatste Allerhande staat een mooi donkere advertentie voor bonbons. ‘Australian home-made’ heten ze. Wat denkt u dat die woorden beteken? Precies, dat ze uit een fabriek in Amsterdam komen. O, u dacht dat er een aantal Australische thuiswerksters in een dorp bij Sidney in de chocola roerden? Nee, zo moeten we dat niet begrijpen. Net zo min als wilde spinazie wild zou zijn en ambachtelijke salades, speculaasjes en broodjes uit een kleinschalig werkplaatsje zouden komen. Maar aan die laatste dingen was u al een beetje gewend. Met ‘Australian Home-made’ gaat Albert Heijn echter een grens over, vond Dick Veerman van de discussiewebsite foodlog.nl. Zeker aangezien AH in de tekst ook nog eens ronkt over ‘wat je ver haalt is lekker’. Tijd voor een klacht bij de Reclame Code Commissie.
Wordnapping wordt het genoemd, het gebruiken van oneigenlijke woorden om producten aan te prijzen. Het is heel gebruikelijk en van alle tijden, net zo goed als de tegenbeweging van producenten die proberen hun succesvolle namen af te schermen. Je mag je eigen ham geen parmaham noemen, en schuimwijn uit Luxemburg geen champagne. Maar een heleboel termen zijn vogelvrij. Ambachtelijk is er zo een, net als, gek genoeg, ‘vers’. ‘Natuurlijke ingrediënten’ is ook zo’n volslagen holle kreet. En je mag in Noord-Holland camembert maken (maar geen camembert de Normandie), net als Leidse kaas in Polen (maar geen Boerenleidse).
Behalve wat beperkingen van wettelijke aard, zoals beschermde herkomstbenamingen, is er niks. Iedere reclamemaker mag mooi weer spelen met woorden. En met beelden, trouwens, denk aan de idyllische plaatsjes van happy dieren op boerderijen terwijl een product uit een fabriek komt.
Nu ben ik even het land uit, dus kijk zelf op foodlog.nl hoe het met de klacht gaat. Ik laat u even achter met een recept.
Aardbeien met bonbonroom voor 4
Roer de mascarpone los. Klop de slagroom stijf met de suiker en meng met de mascarpone. Laat al je agressie op de consumptiemaatschappij los door de bonbons te hakken en spatel ze door de room. Maak de aardbeien schoon, verwijder daarna de kroontjes en snijd grote in de lengte in tweeën. Doe in kommen en bekroon met de bonbonroom.
5 eetlepels mascarpone
2 dl slagroom
1 dikke eetlepel suiker
ca. 100 gram bonbons naar keuze
500 gram Hollandse aardbeien
Onno Kleyn
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ha leuk dat het de Volkskrant haalt. En die bonbonroom met aardbeien lijkt me een droomtoetje, hoewel ik niet weet of ik bonbons onverdoofd kan slachten.
Karine