Dat zijn een paar uitgangspunten van de onderzoekers en de boeren voor de koevriendelijke melkveehouderij. Die vergt een andere inrichting van de stal, ook al omdat de onderzoekers rekening willen houden met de hiërarchie in de kudde. Die uit zich bijvoorbeeld in de voergang, als koeien lager in rangorde geduldig hun beurt moeten afwachten.
Ontmoetingen tussen koeien kunnen leiden tot stress, als er onvoldoende wijkmogelijkheden zijn. Dat los je op door voldoende ruimte en comfort te bieden. Ook veranderingen in de groepssamenstelling zorgen voor onrust. Daarom is het goed 'families' of koppels van zo’n zestig koeien samen te stellen en stabiel te houden, zegt onderzoeker Ingrid van Dixhoorn van ASG.
Het huidige melkveehouderijsysteem is daar niet op ingericht, vertelt ze.
Met behulp van een architect wordt nu een stal ontworpen met een centrale ruimte en units. Praktijkcentrum Aver Heino van Wageningen UR wil het nieuwe staltype dit jaar gaan bouwen. We zijn nu bezig de financiering te regelen, zegt Van Dixhoorn.
En het principe 'kalfje blijft bij koe' is wellicht niet volledig realiseerbaar, want er moet om economische redenen wel zoveel mogelijk gemolken worden. ‘Dat is nog zoeken, hoor. Je kunt de koe eerst melken, waarbij de robot niet alle melk aftapt, en de koe dan weer bij het kalf laten. Ook de dierziekten vergen extra aandacht in dit staltype. Dit soort dingen moet je in de praktijk ontwikkelen.’
Tot zover het persbericht van Wageningen UR. Vraagje: worden de hoorns van koeien niet ook van de koe verwijderd om de boer een beetje veilig te kunnen laten werken? En hebben koeien klauwen?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik "protesteer" nog steeds! Doe maar eens een store check, Dick. Dan zie je maar weinig rundvlees uit NL in de schappen van de supermarkt. Er zijn delen van de Holssteiner die best goed te eten zijn, zeker als het een vetweider is. Maar dit vlees verdwijnt grotendeels naar het buitenland.
Die discussie over de koeienstal is heel interessant. Maar we moeten altijd oppassen niet alles door elkaar te gooien. Het systeem "veaux sous la mère" is uitsluitend van toepassing op vleesrassen, kruisingen daarvan of dubbeldoerunderen. Dat heeft in feite weinig met de melkveehouderij uitstaande.
Hoewel je natuurlijk altijd moet oppassen dieren menselijke eigenschappen toe te kennen, is het soms schrijnend om te zien hoe het in de melkveehouderij toegaat, met name mbt het direct wegnemen van de kalveren na de geboorte. De koe begrijpt dit moeilijk is mijn indruk en is dan ook volledig de draad kwijt. Is ook lichtelijk apatisch. Heb geen idee hoelang die periode duurt, maar het is weining verheffend om te zien. Het idee dus om een ander beleid toe te passen in de melkstallen lijkt mij, gevoelsmatig, een bijzonder goed initiatief.
Dick, beetje off topic. Vorige week sprak ik een koeieNboer met zo'n 45 koeien. ik vroeg hem waarom hij niet biologisch boerde. Als antwoord gaf hij dat hij het niet verantwoord vond om een koe met een uieronsteking langer te laten lijden dan noodzakelijk. Omdat volgens hem een injectie met penicilline de kwaal snel over is terwijl de homeopathische middelen veel langzamer werken, als ze al werken. Ik vond dat wel interessant want hij heeft er kennelijk over nagedacht maar vindt het dus niet verantwoord.
wat mij in bijvoorbeeld Oostenrijk opvalt is dat je daar veelal complete kuddes ziet lopen, kalveren, pinken, jonge stiertjes, vaarsen, koeien alles loopt gewoon door elkaar. Ik vind dat wel een mooi gezicht.
De melkkoeien op de foto staan gezellig door elkaar in een ruime stal, met een schurkborstel, de kalfjes staan apart om de hoek in eigen stallen. Heel moderne, diervriendelijke boerderij. Toch zijn de horens eraf, want veiliger voor de boer. En toch riep de boerin die ik dit persbericht doormailde: Zo'n stal wil ik ook!
Ik weet het, want ik nam dat bericht hier vorig jaar over.
Het is weer een hele discussie op zich: wat gebeurt er met onze melkkoeien. Ik schreef laatst dat ze (o.m.) als goedkoop vlees de super ingaan (ook niet best afgemest). Flipse protesteerde toen. Ik herinner me toen niet gereageerd te hebben. Het gebeurt wel degelijk, maar om er adequaat op te reageren moet er wat onderzoek gedaan worden: cijfers en feiten.
Is dit nieuw?
En "veau sous la mère" dan? http://www.veausouslamere.com
Daar wordt zelfs rekening gehouden met verbeterde levensomstandigheden voor de boer.
Verder, Dick "Ongeschikt voor vlees, behalve gehakt en worst" schreef je over Holsteiners. Ik las tot mijn verbazing in de Belgische pers (Knack?)dat de lekkerste steaks (in blindproeverij tussen professionals) afkomstig bleken te zijn van afgemeste (gepensioneerde en dan verwende, zeg maar) melkkoeien. Holsteiners dus.
Ik bezocht bij Zierikzee een boerderij (de heer De Reus) met boerenkaasfabriekje. De stallen waren ook zalig gezellig. het bestaat dus allemaal al. De Reus hield ook extensief herefords op de Vroongronden aan de kop van Schouwen.