Aan het onderzoek, gefinancierd door de Amerikaanse overheid (NIH), namen meer dan 14.000 volwassenen van 18-65 jaar deel. Het waren bewoners van 17 steden in Australië, België, Brazilië, China, Colombia, Denemarken, Groot-Brittannië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Spanje, Tsjechië en de VS, waaronder 1.200 inwoners van Gent. Het onderzoek is verschenen in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Deelnemers gaven zelf informatie over hun woonomgeving. Lengte en gewicht werden ofwel zelf gemeten ofwel door onderzoekers vastgesteld.

Drie omgevingsfactoren
Drie omgevingsfactoren blijken direct verband te houden met de mate van overgewicht. De eerste is volgens de Gentse professor Ilse De Bourdeaudhuij de toegankelijkheid van voorzieningen. "Mensen die in hun directe woonomgeving toegang hebben tot winkels, banken, restaurants, clubs, verenigingen en andere voorzieningen hebben minder kans op overgewicht en obesitas. Wonen in de stad, waar alles gemakkelijker bereikbaar is, leidt tot een lagere Body Mass Index (BMI) in vergelijking tot wonen aan de rand van de stad of op het platteland", zegt ze in De Morgen.

Mensen die in hun directe woonomgeving fiets- en wandelroutes konden gebruiken in straten waar auto’s niet te snel rijden en het verkeer niet heel druk was, hadden ook een lagere BMI
Als voorzieningen gemakkelijk bereikbaar zijn, komen mensen meer en gemakkelijker in beweging om er ook gebruik van te maken. Uit een eerder onderzoek in Amsterdam bleek ook al dat een leuke buurt mensen meer laat bewegen. Volgens De Bourdeaudhuij is nu voor het eerst ook de link gelegd met overgewicht. Meer voorzieningen leiden tot meer bewegen en dat zorgt voor minder overgewicht. Het effect doet zich in alle sociale klassen voor.

Investeer in veilige fiets- en wandelroutes
De tweede factor met invloed op de mate van overgewicht bleek de beschikbaarheid van veilige fiets- en wandelroutes te zijn. “Mensen die in hun directe woonomgeving fiets- en wandelroutes konden gebruiken in straten waar auto’s niet te snel rijden en het verkeer niet heel druk was, hadden ook een lagere BMI”, aldus De Bourdeaudhuij. Als derde factor concludeerden de onderzoekers dat een groot onveiligheidsgevoel tot meer overgewicht en obesitas leidde. Dit was vooral in Amerikaanse steden het geval.

De obesitasepidemie wordt niet alleen veroorzaakt door wat we eten. Ook onze directe omgeving speelt een rol. De onderzoekers besluiten dan ook dat een succesvolle aanpak van overgewicht en obesitas wereldwijd gevonden zou kunnen worden in maatregelen die inspelen op deze drie omgevingsfactoren.

Fotocredits: Fiets Amsterdam via Facebook
Dit artikel afdrukken