Volgens Nutra Ingredients is het belangrijk om enkelvoudige bevindingen niet tot 'miracle foods' te bombarderen. De site stelt dat het publiek recht heeft op meer informatie dan alleen die pakkende kop. Wetenschappelijk is vaak maar een fractie te bewijzen van wat de media met grote letters claimen.

De site baseert zich op een artikel in Nutrition and Cancer dat de vraagstukken signaleert: de (over)macht van de media die graag met een eenvoudige boodschap 'de' oplossing presenteren en daarbij voorbijgaan aan de complexiteit of juist beperktheid van bepaalde bevindingen: er is een 'miracle food' ontdekt. Daarbij wordt dan voor het gemak maar volstrekt voorbij gegaan aan het feit dat mensen nooit één geïsoleerd voedingsmiddel of nutriënt eten. Ze nemen dat wel graag en snel aan, maar eten in de praktijk altijd een combinatie van allerlei voedingsmiddelen, waarvan veel minder goed bekend is wat dat doet voor hun risico op kanker, hun lichaamsgewicht of algehele gezondheid: "In de dagelijkse werkelijkheid leven we niet op een enkel voedingsmiddel. We eten meerdere keren per dag maaltijden die uit een aanzienlijke hoeveelheid voedingsmiddelen bestaan".

Als voorbeeld voeren de onderzoekers een studie aan waarin bewezen wordt dat de flavonoïden in rode ui het risico op eierstokkanker verlagen. Deze studie werd als een 'feit' op de Amerikaanse televisie gepresenteerd. Maar de onderzoekers weten zonder al te veel moeite meerdere studies te vinden die de resultaten van dit onderzoek in twijfel trekken: "Een verminderd risico op eierstokkanker in relatie tot een verhoogde inname van ui werd in één case-control onderzoek gevonden. Maar drie prospectieve studies vonden geen associatie tussen ui-consumptie en eierstokkanker." Overigens blijken in diverse soorten witte en gele uien nog meer flavonoïden te zitten dan in rode.

De experts onderstrepen het belang van betere publieksinformatie en over de mogelijke effecten van iemands totale dieet op zijn of haar kankerrisico. "Als we de potentieel gunstige preventieve werking van wat we eten evalueren, moeten we ook alles wat we eten in overweging nemen, net als andere leefstijlfactoren zoals lichamelijke activiteit en de mogelijke invloed van genetische en epigenetische factoren." Sommige voedingsmiddelen kunnen elkaars effect op iemands gezondheid versterken of juist opheffen. Iemands genetische opmaak kan van invloed zijn op hoe hij of zij op bepaalde voeding reageert. Helaas. De simpelste waarheid blijft: eet heel gevarieerd.

Fotocredits: Red Onion, uitsnede, Peter Adermark
Dit artikel afdrukken