Renners van de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma maken gebruik van ketonen. Dat bevestigde Richard Plugge, manager van de Nederlandse wielerploeg afgelopen week in de Telegraaf. Recent onderzoek van de KU Leuven zorgde nog voor ophef over het lichaamseigen product omdat het zou prestatiebevorderend werken.

Jumbo-Visma gebruikt ketonen in wedstrijdsituaties nu een half jaar. “Als een extra energiebron. Het is maar een miniem potje en ook maar een onderdeeltje van de complete voedingsstrategie die wij hanteren, maar alle kleine beetjes helpen op het hoogste niveau”, aldus ploegleider Merijn Zeeman.

Van een “wonderdrank” spreekt de ploeg niet, maar van een voedingssupplement. “Je mag dit net als vitamines gewoon gebruiken. Het middel staat niet op de verboden lijst”, aldus Plugge. Steven Kruijswijk, ronderenner van Jumbo-Visma in de Tour de France, ziet het innemen van een ketonendrankje net zo als het eten van een energiereep of een gelletje. Kruijswijk meent dan ook dat er veel te geheimzinnig wordt gedaan over iets wat volgens hem vrij normaal is.

Plugge laat in de Telegraaf ook optekenen dat bekend is dat ook andere teams ketonen gebruiken. De Belgische ploeg Lotto-Soudal laat desgevraagd weten het voedingssupplement ook te gebruiken.

Maar niet elke wielerformatie is overtuigd van de werkzaamheid. Er zouden ook onderzoeken zijn die aantonen dat het effect vrijwel verwaarloosbaar of zelfs negatief is. Omdat de uitwerking op lange termijn voor de gezondheid niet vaststaat, gebruikt Team Sunweb ze niet.
De Telegraaf - Jumbo-Visma gebruikt ?wonderdrankje?
Reageer
  • Deel
Druk af