Zoals ik al eerder meldde: het is slechts een kwestie van tijd. De druk die hierdoor wordt uitgevoerd op de horeca zal er voor zorgen dat er tussen nu en een jaar een algemene opinie is dat je het gewoon niet kunt maken sushi of andere gerechten van tonijn te eten.

Het Wereld Natuur Fonds roept sushi-restaurants in Nederland op om de ernstig bedreigde blauwvintonijn van de menukaart te halen. Het WNF heeft ruim tweehonderd restaurants hier deze week een brief over gestuurd. Aanleiding voor de oproep is de ‘International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas’-vergadering die op dit moment in het Turkse Antalya plaatsvindt, en waar landen bijeen zijn om te praten over de vangst van blauwvintonijn in 2008.

Het WNF pleit voor een volledige stop op de vangst van blauwvintonijn gedurende de komende drie jaar, en vraagt daarom Nederlandse sushi-restaurants de bedeigde vis niet meer te verwerken of te verkopen.

Vraag
Volgens het WNF is de vraag naar tonijn al jarenlang zo groot, dat vele soorten nu zwaar overbevist zijn. In Nederland wordt volgens het dierenfonds bijvoorbeeld nog veel van de Atlantische blauwvintonijn gegeten, terwijl het erg slecht gaat met deze soort.

Wereldwijd zijn 23 commercieel geëxploiteerde tonijnbestanden geïdentificeerd. De toestand van deze visbestanden varieert van overbevist, tot uitgeput, tot met uitsterven bedreigd. Volgens WNF klonken de eerste waarschuwingen 40 jaar geleden al.


bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken