Het Wereld Natuur Fonds roept sushi-restaurants in Nederland op om de ernstig bedreigde blauwvintonijn van de menukaart te halen. Het WNF heeft ruim tweehonderd restaurants hier deze week een brief over gestuurd. Aanleiding voor de oproep is de ‘International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas’-vergadering die op dit moment in het Turkse Antalya plaatsvindt, en waar landen bijeen zijn om te praten over de vangst van blauwvintonijn in 2008.
Het WNF pleit voor een volledige stop op de vangst van blauwvintonijn gedurende de komende drie jaar, en vraagt daarom Nederlandse sushi-restaurants de bedeigde vis niet meer te verwerken of te verkopen.
Vraag
Volgens het WNF is de vraag naar tonijn al jarenlang zo groot, dat vele soorten nu zwaar overbevist zijn. In Nederland wordt volgens het dierenfonds bijvoorbeeld nog veel van de Atlantische blauwvintonijn gegeten, terwijl het erg slecht gaat met deze soort.
Wereldwijd zijn 23 commercieel geëxploiteerde tonijnbestanden geïdentificeerd. De toestand van deze visbestanden varieert van overbevist, tot uitgeput, tot met uitsterven bedreigd. Volgens WNF klonken de eerste waarschuwingen 40 jaar geleden al.
bron: missethoreca
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vlgs mij staat het nu wel. Zullen we het uitwisselen van persoonlijke gevoelens dus vanaf hier maar staken?
lizet@
ge zijt mogelijk een instituut in holland. ik kende u niet, maar ik heb nu uw site bezocht. ik kan me voorstellen, dat gij met uw specifieke engagement u moeilijk over deze controversiële discussie durft uit te laten. ge zoudt immers velen op de tenen kunnen trappen, die er nu ook jubelend van overtuigd zijn dat de hollandse kookkunst op grote hoogte stond en staat, en dat de betere kringen deze kunst ‘door laat sijpelen’ naar ‘beneden’ ….
soit, het zijn uw woorden. het volk mag de hogere klasse dankbaar zijn voor zoveel sijpelen (denk aan de schoentjes… u roept de stijlfiguur zelf op)
wat ik jammer vind, is dat gij, niet iedereen…, of mijn argumenten ontkent of ze terzijde schuift, zoals:
1. de calvinistische/protestantse grondslag in de Noordwest-Europese landen en haar invloed op de ethiek van eten
2. het gevaar van het huidig politiseren door actiegroepen en de staat mbt het gebruik van vlees en van vleesgebruik
3. de moderne kookarmoede van het grootste deel van de bevolking door een beperkt aanbod van eerlijke en gezonde voeding (multinationals e.d.)
normaal gesproken, zouden die drie stellingen een discussie moeten kunnen dragen.
maar dat wenst gij niet.
want de meest typerende opmerkingen die ge plaatst (en neem van mij aan dat ik voor ‘typerende’ nog tien andere adjectieven in mijn ‘sjakosse’ had) is de volgende opmerking, die blijkbaar normaal is voor u, maar dat voor een historica nooit mag zijn:
"Maar het is natuurlijk absurd om de eetcultuur van een volk te definiëren aan de hand van de arme keuken…"
beste lizet, als de arme keuken, zowel vroeger als nu, de kookplaats is voor de overgrote meerderheid van het volk, dan ben je dat aan je vak verplicht.
maar wees gerust; ik trek mijn voetbalsloefen uit. ge moogt er 3-1 van maken
marieke
Lizet,
Omdat de zon schijnt, omdat ik smelt bij het heerlijke Vlaamse taalgebruik van Marieke, omdat de soep niet zo heet gegeten wordt, omdat er iets was met sop en kool, omdat ik wel wat gewend ben qua persoonsgerichte opmerkingen op mijn teksten en dit nog wel mee vind vallen, nou ja om tal van redenen dus. Relax Lizet! Of ga fijn verder met jullie puntige mailwisseling. Allebei goed.
Kus, Karine
@Karine: dan zou ik eens een eenvoudige tekstanalyse op de persoonsgerichte opmerkingen. Want waarom valt het Dick, Nick en mij wel op, maar jou niet?
Lizet, echt waar: ik kan geen modder ontdekken.
Karine