Dit kwam ik tegen tijdens een excursie in het gebied tussen Leuven en Brussel, in het dorpje Meerbeek om precies te zijn bij de witloofkwekerij van Luc Jacobs. Het is de speciale verpakking van 'Witloof uit volle grond' die zich volgens de vollegrondstelers vooral qua smaak onderscheid van de witlof die afkomstig is van de modernere en veel grootschalige hydrocultuur. Bij Jacobs gaat nog alles met de hand: de boer oogst op zijn knieen en opa en oma zitten in de schuur de loof schoon te maken voor de inpak. Zie ook de site van v.z.w. Brussels Witloof. De witloof die ik heb gegeten is wat bitterder dan wat ik normaal gewend ben, en de stronken waren lekker dik en vlezig. Helaas had ik geen vergelijkingsmateriaal. Ik vraag me af of we zoiets ook in Nederland hebben. De boer krijgt er drie tot vier keer zoveel geld voor, vertelde Jacobs zijn vrouw. Een kilo koste bij hem 1,50 euro.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lekker recept Steven. Ik heb nog wat over, dus dat ga ik zeker uitproberen.
Jah! Witloof!! Overigens ook heerlijk voor een snelle hap: witloof fijnsnijden, mayonnaise eronder met een handvol rozijnen.
De bittere smaak is enkel een surplus. Al kan je die verminderen, door het hart (aan de voet van de vrucht) weg te snijden. Maar da's doodzonde.
Mooi volbracht werk Nick Trachet :-)
Ik ga ze vanavond eens proberen in een kaassaus met gekookte aardappeltjes. Overigens heb ik wel de indruk, als ik rondkijk op internet, dat de meeste witloofboeren in Belgie zitten.
Witloof is één van mijn passies!
Mijn vader leerde mij de witloofboeren kennen en sindsdien wil ik enkel nog de allerbeste stronken.
Deze website is overigens gemaakt met een ontwapenende (typisch Brabantse) eerlijkheid. Ook waterwitloof is volgens hen loofbaar :) Maar zij, de grondtelers, doen iets harder hun best...
Goed witloof verliest weinig vocht hij het stoven en is inderdaad iets bitter. Mijn kinderen (ondertussen 16 en 13 jaar) zijn bijgedraaid en verslinden de (in boter) gestoofde en lichtgecarameliseerde stronken met even Brabantse overtuiging (dat was ooit anders)
Zucht: het is volbracht