Troostvoedsel om het slot van de maand januari door te komen. Florine Boucher bakt een walnotencake. Zonder bloem, met kokosbloesemsuiker. Zo is de cake bijna keto, zegt ze.
De januari maand is altijd moeilijk door te komen in Nederland - hoe mooi het cijfer van dit nieuwe jaar ook is. Tegenwoordig is er geen sneeuw- noch ijspret meer om die 31 suffe dagen wat dragelijker te maken. En Dry January zorgt ook al voor een saaie boel bij deze en gene.
Enfin een lichtpuntje voor deze maand is dat de dagen alweer wat lengen. Een andere fijn lichtpuntje is dat ondanks die tijdelijke alcohol-stop er veel lekkere taart en cake gebakken kan worden als troost. Bijvoorbeeld deze pure walnotencake, eenvoudig te maken en vooral super delicaat omdat er geen bloem in wordt verwerkt. Walnoten, eieren, citroen en smaakrijke biologische kokosbloesemsuiker - een specifieke soort palmsuiker met een prachtig donkerbruine kleur en een heerlijk karamelachtige smaak - die goed past bij deze cake. De zeer lage glycemische index die aan deze suikersoort wordt toegeschreven, kan nog niet bogen op gedegen wetenschappelijk onderzoek maar wel is aangetoond dat hij zeer rijk is aan allerlei belangrijke mineralen en minder calorieën bevat dan witte suiker. Van alle suikers vind ik het de beste keuze voor een bescheiden donker en zoet accent. In ieder geval is dit bijna een KETO CAKE!
Voor 4-5 bescheiden porties:
- 100 gram gepelde walnoothelften + 8 stuks extra voor decoratie
- 3 eieren (M), gesplitst
- snufje zout
- 75 gram kokosbloesemsuiker (bio winkels)
- citroenrasp (1/2 biologische citroen)
- 1-2 theelepels citroensap
- eetlepel gesmolten roomboter (invetten bakvorm)
- springvorm van 18 cm doorsnede
- bakpapier op maat van de vorm geknipt
- poedersuiker (facultatief)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier en de randen van de vorm in met gesmolten boter.
Maal 100 gram walnoothelften in een keukenmachine tot middelfijn gruis. Klop in een brandschone kom met brandschone kloppers de eiwitten samen met het snufje zout tot zeer stijve pieken. Klop in een andere en ruime kom de eierdooiers samen met de suiker en wat citroenrasp en sap tot een licht en luchtig mengsel; doe dat in de aangegeven volgorde. Roer het notengruis goed door het dooiermengsel. Schep er dan het eiwitschuim (niet alles tegelijk) door. Giet het verkregen luchtige beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een natte lepel.
Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten, of tot het beslag is gestold en niet meer aankleeft (controleer dit met een metalen spies). Draai de oven uit, zet de ovendeur op een flinke kier en laat de cake nog 10-12 minuten staan in de oven, alvorens hem buiten de oven af te laten koelen; het deeg van deze luchtige cake zal ietsjes inzakken maar dat is niet erg. Maak de rand van de springvorm open, los de cake op zijn kop op een plat bord, verwijder het bakpapier, leg een tweede bord op de cake en keer beide tezamen om. Decoreer de bovenkant van de cake met de apart gehouden 8 walnoothelften, die vastgeplakt worden met een beetje zelfgemaakt suikerwater. Voor een winters effect kan het oppervlak desgewenst met poedersuiker worden bestrooid maar dat is dan weer niet zo KETO…
Dit artikel afdrukken
Enfin een lichtpuntje voor deze maand is dat de dagen alweer wat lengen. Een andere fijn lichtpuntje is dat ondanks die tijdelijke alcohol-stop er veel lekkere taart en cake gebakken kan worden als troost. Bijvoorbeeld deze pure walnotencake, eenvoudig te maken en vooral super delicaat omdat er geen bloem in wordt verwerkt. Walnoten, eieren, citroen en smaakrijke biologische kokosbloesemsuiker - een specifieke soort palmsuiker met een prachtig donkerbruine kleur en een heerlijk karamelachtige smaak - die goed past bij deze cake. De zeer lage glycemische index die aan deze suikersoort wordt toegeschreven, kan nog niet bogen op gedegen wetenschappelijk onderzoek maar wel is aangetoond dat hij zeer rijk is aan allerlei belangrijke mineralen en minder calorieën bevat dan witte suiker. Van alle suikers vind ik het de beste keuze voor een bescheiden donker en zoet accent. In ieder geval is dit bijna een KETO CAKE!
Voor 4-5 bescheiden porties:
- 100 gram gepelde walnoothelften + 8 stuks extra voor decoratie
- 3 eieren (M), gesplitst
- snufje zout
- 75 gram kokosbloesemsuiker (bio winkels)
- citroenrasp (1/2 biologische citroen)
- 1-2 theelepels citroensap
- eetlepel gesmolten roomboter (invetten bakvorm)
- springvorm van 18 cm doorsnede
- bakpapier op maat van de vorm geknipt
- poedersuiker (facultatief)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier en de randen van de vorm in met gesmolten boter.
Maal 100 gram walnoothelften in een keukenmachine tot middelfijn gruis. Klop in een brandschone kom met brandschone kloppers de eiwitten samen met het snufje zout tot zeer stijve pieken. Klop in een andere en ruime kom de eierdooiers samen met de suiker en wat citroenrasp en sap tot een licht en luchtig mengsel; doe dat in de aangegeven volgorde. Roer het notengruis goed door het dooiermengsel. Schep er dan het eiwitschuim (niet alles tegelijk) door. Giet het verkregen luchtige beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een natte lepel.
Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten, of tot het beslag is gestold en niet meer aankleeft (controleer dit met een metalen spies). Draai de oven uit, zet de ovendeur op een flinke kier en laat de cake nog 10-12 minuten staan in de oven, alvorens hem buiten de oven af te laten koelen; het deeg van deze luchtige cake zal ietsjes inzakken maar dat is niet erg. Maak de rand van de springvorm open, los de cake op zijn kop op een plat bord, verwijder het bakpapier, leg een tweede bord op de cake en keer beide tezamen om. Decoreer de bovenkant van de cake met de apart gehouden 8 walnoothelften, die vastgeplakt worden met een beetje zelfgemaakt suikerwater. Voor een winters effect kan het oppervlak desgewenst met poedersuiker worden bestrooid maar dat is dan weer niet zo KETO…
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Taart! Er is altijd wel een aanleiding om er een te bakken en er een lekker stuk van te eten. Ook deze taart is heerlijk met z'n nootjes en volle smaak van kokosbloesemsuiker.
Echter: de aanname dat kokosbloesemsuiker 'gezonder' en dus meer keto is dan gewone suiker berust op hardnekkige mythes die blijven rondzingen in de kringen van het alternatieve voedingsadvies. Vooralsnog is er geen enkel degelijk onderzoek dat onderbouwd dat kokosbloesemsuiker een lagere glycemische index heeft dan bietsuiker en qua bonusmineralen valt het ook nogal tegen. Dus: bak vooral deze overheerlijke taart maar de harde realiteit is dat gezonde taart weliswaar smakelijk kan zijn maar geen taartige associatie oproept, of overheerlijk maar een overdaad aan koolhydraten in al zijn vormen bevat. https://www.iamafoodie.nl/natuurlijke-suiker-deel-3/
@patrick Feiner #1
Ik maakte een onnozel grapje door eerst in dit recept te schrijven dat de cake bijna keto is omdat er geen snelle koolhydraten aan te pas komen maar als hij vlak voor het serveren desgewenst wordt bestoven met wat poedersuiker dan is deze winterse walnotencake weer niet zo keto is. Keto gaat niet zozeer om calorieën maar om het vermijden van (snelle) koolhydraten en suiker(s). Noten en eieren zijn helemaal Keto en vetten mogen gelukkig!
Niet zo Keto als geschreven. Ik heb het recept even door Cronometer gehaald:
- eiwit 36 gram
- net carbs 86 gram
- vet 104 gram
Per sneetje (4) bijna 350 kcals met een Protein:Energy ratio van 0,2.