Economen van het CEBR verwachten dat Britse consumenten wekelijks £45 miljoen meer uit zullen moeten geven voor dezelfde boodschappen. Dat correspondeert met een prijsstijging van 5% voor hun levensonderhoud.

Het koude weer begin dit jaar en de hittegolven van afgelopen zomer confronteerde inkopers van supermarkten met prijsstijgingen van een aantal populaire producten, zoals aardappelen, van 80%. De prijs van baktarwe om brood te bakken steeg met 20%, aardbeien werden 28% duurder en voor sla moeten inkopers 61% meer aftikken. De inkoopprijzen van wortelen stegen volgens de Europese Commissie tussen maart en juli zelfs met liefst 80%. In Engeland bleef de prijsstijging beperkt tot 41%.

De warme dagen zorgden ook voor een daling in de vruchtbaarheid van varkens, waardoor de prijs van biggen met 8% steeg. “Hoewel het weer in Groot-Brittannië perfect is om te barbecueën, lijkt het erop dat de prijs van het eten op de grill én de drank in de hand zal stijgen,” aldus CEBR in The Guardian.

Waarom blijft de prijsstijging niettemin beperkt tot 5%? Dat heeft een aantal redenen.

Moderne supermarkten hebben, zoals boer en voormalig boer Piet Hermus en Piet Hoogland op Foodlog steeds duidelijk maken, contracten met leveranciers die maken dat ze fluctuaties in de prijzen afdekken voor deze extremen. Op GFA Actueel werd onlangs nog eens uitgelegd hoe hen dat beschermd. Omdat de marge op verse producten voor supermarkten flink is en de consument niet gewend is aan sterke fluctuaties, dempen supermarkten die af. Dat betekent dat ze moeten inschikken. Dat kost hen geld omdat ze het verlies aan totale marge om diezelfde reden niet volledig aan consumenten kunnen doorberekenen.

Voorts telt de prijs van agrarische grondstoffen maar heel beperkt mee in de prijs van de producten die consumenten kopen. Tarwebrood bestaat voornamelijk uit tarwe. Toch telt de prijs van tarwe voor slechts 7% mee in de prijs van brood. Dat betekent dat zelfs een verdubbeling van de tarweprijs een Zaans Volkoren van €1,19 in totaal ongeveer 8 cent duurder maakt.
Dit artikel afdrukken