Volgens Oxfam Novib is niet de pandemie of de oorlog in Oekraïne, maar de manier waarop we voedsel produceren en verhandelen de oorzaak van de huidige voedselcrisis in de wereld. De pandemie en de oorlog verergeren het probleem dat er al was: voor de oorlog nam de prijs van tarwe al met 80% toe en leed al ongeveer 10% van de wereldbevolking honger.

In een nieuw rapport schrijft Oxfam dat de structurele tekortkomingen van het voedselsysteem door de oorlog vooral duidelijker naar voren komen.

"Ons systeem was voor de oorlog al kapot", aldus Madelon Meijer, beleidsadviseur landbouw en voedsel bij Oxfam Novib en mede-auteur van het rapport. "Het mondiale voedselsysteem is onderdeel van een economisch systeem dat efficiëntie boven welzijn plaatst."

"Door de doorgeslagen liberalisering wordt voedsel op dezelfde manier verhandeld als elke andere grondstof, terwijl het een fundamenteel mensenrecht is", zegt Meijer. "De wereld produceert namelijk genoeg voedsel voor iedereen. Het probleem is de ongelijke verdeling en beperkte toegang tot betaalbare voeding.’ De stijging van het aantal mensen dat honger lijdt gaat samen met een stijging van het aantal voedselmiljardairs met 62, wier totale vermogen in de afgelopen twee jaar met 382 miljard toenam. Oxfam noemt de foodbedrijven achter grondstoffenconcern Cargill als voorbeeld, die voor het grootste deel in handen zijn van de familie Cargill. Die zagen hun vermogen sinds het begin van de pandemie met bijna 20 miljoen dollar per dag groeien. Ook noemt Oxfam branchegenoten Bunge en Archer Daniels Midland, waar de organisatie vergelijkbare ontwikkelingen ziet. Net zoals de Europese Unie de prijzen van energie wil plafonneren door de veronderstelde overwinsten van de energieprijs af te trekken, zo lijkt ook Meijer met de kosten van brood en andere graanproducten om te willen gaan.

Oxfam denkt dat er genoeg geld in de voedingssector omgaat om de wereldwijde crisis te verhelpen. "Door extreme winsten van bedrijven in de sector te belasten, kunnen overheden budget vrijmaken om armoede, ongelijkheid en honger aan te pakken", schrijven de auteurs.
  • Deel
Druk af