Vanaf dinsdag mogen de Franse supermarkten geen 'niet-essentiële' artikelen meer verkopen. Het land volgt daarmee het Belgische voorbeeld, waar winkels de komende zes weken alleen essentiële producten mogen verkopen. Ook kleinere speciaalzaken mogen alleen essentiële producten verkopen, of moeten inzetten op afhalen en bezorgen.

Maar hoe pakt dat in de praktijk uit? Ketens als de Action, Carrefour en Kruidvat hebben "een titanenwerk voor de boeg", schrijft Retail Detail. Schappen moeten leeggemaakt of afgeschermd worden en klanten mogen de 'verboden' artikelen niet kunnen afrekenen aan de kassa. Om zich voor te bereiden gingen sommige winkels maandag niet open.

In Frankrijk is ook niet altijd duidelijk wat er precies 'op slot' moet en hoe. Dit weekend moesten in de 'grandes surfaces', de grote supermarkten, de schappen met boeken en CD's al afgesloten blijven, om oneerlijke concurrentie te vermijden met winkels die wel dicht moeten - zoals boekwinkels.
Vanaf dinsdag komen daar in de Franse supermarkten de gangpaden met speelgoed, sieraden, bloemen én kleren bij. Ook de schappen met huishoudelijke apparaten, decoratie en serviesgoed moeten dicht. Persoonlijke verzorgingsartikelen blijven wel toegankelijk, maar make-up niet. Volgens de grote ketens is het een 'verlies-verlies'-situatie, die zowel het grootwinkelbedrijf als de kleine winkels gaat verzwakken, "door de weg vrij te maken voor spelers als Amazon", schrijft de Huffington Post.

Supermarkten mogen hun uitgebreide assortiment non-food artikelen niet verkopen om niet te kunnen profiteren van winkels die verplicht moeten sluiten. De burgemeester van Béziers, Robert Ménard van het Front National, draaide afgelopen zaterdag de zaak om. Hij trekt zich niets aan van de regels vanuit het Elysée in Parijs en besloot alle non-food winkeliers in zijn stad per decreet toe te staan open te blijven. Toen de prefect van zijn département hem dat verbood, beloofde hij de middenstand garant te staan voor de boetes die opgelegd kunnen worden als zij hun winkels tegen het nationale verbod in openhouden.
Huffington Post - Quels sont les rayons non-essentiels qui vont fermer en grande surface mardi
Reageer
  • Deel
Druk af