Winkelcriminaliteit noopt winkelmanagers tot dit soort rigoureuze acties. De diefstallen gebeuren niet alleen door klanten die niet genoeg te besteden hebben, maar ook door bendes die de producten doorverkopen.

Vijf minuten in een winkel staan is genoeg om mensen openlijk te zien stelen. Dat zag Richard Kestenbaum van Forbes met eigen ogen. De manager die kijkt ernaar en staat erbij. Angst voor geweld en letsel bij werknemers en klanten doen hem besluiten niets te doen. De dief? Die kijkt gewoon terug.

Supermarktbedrijf Walgreens uitte vorige week zijn tevredenheid over de prestaties van het bedrijf op het gebied van winkeldiefstal. De topman hintte zelfs naar overdrijving. Walmart zag juist een toename van de zogenoemde 'derving'. Duidelijk is dat een groot deel van de dieven niet wordt vervolgd en dus geen strafblad krijgt.

En als er wél vervolging is, dan leidt dat in een aantal staten tot niks. De supermarktcoalitie van New York City luidt dan ook de noodklok. In een brief smeken ze staats- en stadsbestuurder om hulp. Ze willen harder optreden, zwaardere straffen en andere wetgeving.

De situatie is onhoudbaar, aldus de coalitie. Klanten en personeel voelen zich onveilig, beveiliging kost veel geld én klanten zitten niet te wachten om bij elk schap de hulp in te roepen van het schaarse winkelpersoneel. "Het brengt onze voortbestaan in gevaar".
Dit artikel afdrukken