image

In de VS is Wine Blogging Wednesday een begrip. Als historisch vertrekpunt geldt Lenn Thompson's blog lenndevours.
Op 7 juni a.s. starten 3 Nederlandse wijnblogs het concept in Nederland onder de naam Wine Blogging Wednesday goes Dutch.

Als 'foodwino' met een achtergrond in marketing, heb ik eraan meegedacht en gepleit voor 'democratisering' van het concept. Het initiatief kwam van Mariëlla Beukers. Het kreeg vleugels naar aanleiding van de 1e 'offline'sessie van de Nederlandse Foodbloggers. Ed Starren, toen aanwezig, en Cuno van t'Hoff, toen niet aanwezig, haakten aan om de eerste 'WBW' gestalte te geven.

Onno Kleyn, bekend van de Volkskeuken in de Volkrant en van o.m. zijn laatste boek Culinaire Vluggertjes, verklaarde zich onmiddellijk bereid er aan mee te werken.

Da's geen gekke start om te bereiken wat we willen: het oordeel over wijn democratiseren en meer mensen aanzetten tot kritisch proeven én het geven van hun oordeel. Zodat er betere wijn op de schappen komt! Iedere eerste woensdag van de maand lees je voortaan op drie Nederlandse wijnblogs (en andere die zich willen aansluiten) het verhaal over en achter de wijnen die 'WBW' die maand bepalen. Mariëlla's www.wijnkronieken.nl, Cuno's www.wijnsuggestie.nl
en Ed's www.wijnerij.nl geven het startschot.
Ieder blog geeft dat verhaal in zijn eigen stijl. De wijnen zijn vrijwel altijd gemakkelijk te vinden bij de Nederlandse supers (van AH tot Aldi) of grootslijters (van Gall & Gall en Mitros tot Hema en Bijenkorf).

Daarna is het woord aan de lezers! Zet de wijnen naast elkaar, proef voor je drinkt. Niet eerst de ene en dan de andere, maar echt naast elkaar. Combineer ze met je favoriete gerecht(en) en geef je oordeel in de 'comments' op de blogs (op één, op alledrie of een verschillend aspect op alledrie). Eindelijk wordt wijn echt van ons allemaal, democratisch.

Op de laatste woensdag van de maand geven de bloggers een analyse van alle oordelen en vellen de blogs er hun eigen oordeel over: wat vond Nederland van die twee wijnen? Andere wijnblogs zijn natuurlijk welkom om aan te haken.

Onno Kleyn zal Wine Blogging Wednesday woensdag a.s. in zijn rubriek de Volkskeuken van de Volkskrant van een recept voorzien. Lezen dus.

En zo gaat het door. Iedere eerste woensdag van de maand herhaalt het festijn zich. Noteren dus: de eerste woensdag van de maand = Wine Blogging Wednesday!

Eindelijk proefplezier dat je kunt delen met heel Nederland.


Last but not least: 'WBW' is voortaan te herkennen aan het frisse logo (wat vinden jullie?) dat is gemaakt door Jeroen Tirion uit Utrecht, naast ontwerper (BNO) een groot wijnliefhebber.
Dit artikel afdrukken