Onderzoekers van de Universiteit van Leeds brachten de klimaateffecten van windmolens op hun directe omgeving in kaart. De onderzoekers ontdekten kleine temperatuurstijgingen aan het grondoppervlak van maximaal een vijfde van een graad Celsius.

Het onderzoek vond plaats in de Schotse windfarm“ Black Law” die 54 turbines telt. De onderzoekers plaatsen temperatuursensoren en vochtigheidssensoren in een gebied van 18,6 km2.

Waarom de windmolens de kleine temperatuurstijging veroorzaken is volgens Professor Stephen Mobbs nogal wiedes. ’s Nachts daalt de grondtemperatuur waardoor een koude laag lucht ontstaat dicht bij de grond. Dat fenomeen is algemeen bekend. Door het roteren van de windmolens wordt deze koude, laaghangende, luchtlaag gemengd met de wat hogere, warmere, luchtlaag. Hierdoor wordt de temperatuur van de lucht aan het grondoppervlak iets verhoogd.

Mobbs vertelde de BBC dat er al lang gediscussieerd wordt over de mogelijke effecten van windmolens op het lokale klimaat. Mobbs: “Om eerlijk te zijn is het vooral speculatie, er wordt weinig concreets beweerd. Wij gingen het daarom eens echt meten”.

Foto credit: kasio69
Dit artikel afdrukken