18
Fotocredits: 'Windmolen', detail Pixabay

FlashWindmolens ja, maar niet hier

GroenLinks is een groot pleitbezorger voor windmolens om duurzame energie op te wekken. In IJburg - een mooie wijk van Amsterdam - wonen GroenLinksers die tegen zijn. Daar durven ze openlijk voor uit te komen. Ze zijn niet tegen windenergie, maar wel tegen molens bij hen voor de deur. Windenenergie moet, maar ergens anders. Onder de tegenstanders zijn zeer bewust levende mensen. Een aantal is werkzaam bij voor duurzaamheid strijdende organisaties.

de Volkskrant - Ze zijn voorstanders van windmolens. Maar toch niet zo dicht bij hun Amsterdamse woonwijk IJburg , 7 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #18
  • 27 jun '23
  • 23:56

Zweden is helemaal klaar met instabiele wind en zonkracht en zet alle overgebleven kaarten weer in op het atoom.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #17
  • 11 jan '21
  • 10:20

Willem #16, Bekijk de schematische voorstelling in de link. Het CV water zou zelfs direct door de generator kunnen stromen. Anders dan bij elektriciteit gaat het immers om korte afstanden. In de 'Joule machine' wordt alle mechanische energie in warmte omgezet. Goede isolatie en hoge temperaturen zijn essentieel om de warmteverliezen zo laag mogelijk te houden, dus iedere woning of woonblok een warmtegenerator.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #16
  • 11 jan '21
  • 7:24

# 15 Quote; Omdat het direct omzetten van wind in warmte energie efficiënter is dan eerst via een generator in elektrische energie omzetten
Dat geloof je toch zeker zelf niet, wel? Warmte transport is veel moeilijker als elektriciteit-transport.
Je mag best wat kritischer zijn op je informatie bronnen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #15
  • 10 jan '21
  • 22:16

De warmtemolen als warmtebron.
Verreweg de meeste energie bij huishoudens gaat op aan verwarming en warm water.

Windturbines inefficiënt.
Windturbines zijn inefficiënt omdat ze niet altijd evenveel energie opleveren dan de productie ervan heeft gekost. Worden ze evenwel ingezet voor directe warmteproductie, dan neemt de ingebedde energie af terwijl de efficiëntie, de energieopbrengst en de levensduur toenemen.
Omdat het direct omzetten van wind in warmte energie efficiënter is dan eerst via een generator in elektrische energie omzetten zijn er minder zonne- en windcentrales nodig om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren.

Minder molens nodig.
Warmteopslag is in tegenstelling tot elektriciteitsopslag een haalbare kaart met bestaande technologie, en de hogere efficiëntie van de energieproductie maakt dat er twee tot drie keer minder windmolens (en dus plaats en grondstoffen) nodig zijn om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. Om warmteverliezen laag te houden is het gebruik van veel kleine warmtemolens dicht bij de afnemers het beste.

Energie opslag.
De kosten van thermische energieopslag ligt 60-70% lager dan die van elektrische energieopslag in chemische batterijen. Windenergie direct ter plaatse in warm water omzetten en opslaan in een geïsoleerde watertank als buffer is eenvoudig, direct, goedkoop, gaat lang mee. Een kleine 1000 liter tank is goed voor 90kW, bijvoorbeeld om een etmaal te overbruggen.

>> Maar ook hier: energiemaatschappij, projectontwikkelaars, gemeentes verdienen er niets aan!

Meer informatie: Warmtemolens

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #14
  • 10 jan '21
  • 19:14

#12 Grote verticale buiten de bebouwde kom zijn er ook. Zien eruit als een wat te dikke paal. 50% goedkoper, onderhoud 70% voordeliger, ecologische voetafdruk 60% kleiner, herrie nihil, meerdere turbines per ha, langere levensduur, onafhankelijk van de windrichting, draait gewoon door bij windkracht 12, minder horizonvervuiling en 100% minder vogelongelukken.

Waarom makkelijk en goedkoop als het moeilijk en duur kan?

Idd Joep, volg de geldstromen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.