Het zuidelijkste Canarische Eiland, El Hierro, staat op het punt als eerste eiland ter wereld op 100% hernieuwbare energie te gaan draaien. Windmolens en hydro-energie uit een hooggelegen krater/waterbekken moeten volgende maand de energievoorziening van het eiland onafhankelijk maken van de jaarlijkse 40.000 vaten olie die daar nu nog voor nodig zijn, schrijft De Morgen.

De duurzame energie moet voldoende zijn om de 10.600 eilandbewoners, maar ook hun ontziltingsinstallatie, van energie te voorzien. De 6000 auto's op het eiland blijven nog even op fossiele brandstoffen rijden, maar in 2020 moet dat ook over zijn dankzij een samenwerkingsverband met Renault-Nissan. Het eiland, dat door de Unesco tot een biosfeerreservaat is uitgeroepen, verheugt zich ook al op de drastische afname van de CO2 uitstoot: min 18.700 ton.

Andere eilanden hebben al veel interesse getoond voor de El Hierro-aanpak, waar zich "een technologisch, wetenschappelijk en groen toerisme aan het ontwikkelen is. Daar vaart de hele economie wel bij. [..] De wereld telt ongeveer 600 miljoen eilandbewoners, het potentieel om hun hernieuwbare energie te leveren, is enorm", zegt Juan Manuel Quintero, CEO van Gorona del Viento, het consortium dat de duurzame installaties ontwikkelde.

Er moet wel kleine kanttekening worden gemaakt. De energie die nodig was voor het vervaardigen elders van geïmporteerde goederen op El Hierro - van WC-potten, karbonades, spinazie, sla, aardappelen, pasta, bakstenen, kranten, kleding en computers tot elektrische auto's, kunstmest en zelfs de duurzame windmolens - is in de 100% duurzame zelfvoorzienendheid niet meegenomen.
Dit artikel afdrukken