"Een gerichte aanpak vanuit één ministerie is nodig om vernieuwende oplossingen te vinden voor de lastige kanten van onze voedselproductie en ons eetpatroon. Zodat we ook in de toekomst iedereen kunnen blijven voorzien van betaalbaar en gezond eten. De Minister van Voedsel kan de voedselrevolutie vanuit Nederland op gang brengen."

Ter gelegenheid van Wereldvoedseldag en de kabinetsformatie komt Natuur & Milieu (N&M) vandaag met zeven redenen voor de vorming van een ministerie van Voedsel.

Het persbericht van N&M voorts: Goed eten is van levensbelang. Het houdt ons gezond, geeft energie en brengt plezier. Bovendien levert het geld, werkgelegenheid en kennis op. ‘Om dat zo te houden, hebben we een Minister van Voedsel nodig,’ aldus Sijas Akkerman hoofd voedsel van Natuur & Milieu. ‘Want de schaduwkanten van ons eten, zoals milieuvervuiling, kap van regenwouden, economische achteruitgang van de landbouwsector en snel oplopende zorgkosten door overgewicht vormen een serieuze bedreiging.’

De schaduwkanten van ons eten, zoals milieuvervuiling, kap van regenwouden, toename van de wereldbevolking, economische achteruitgang van de landbouwsector en snel oplopende zorgkosten door overgewicht vormen een serieuze bedreiging. Als we doorgaan op de ingeslagen weg hebben we al over 25 jaar minimaal twee aardbollen nodig om iedereen op aarde van goed voedsel te voorzien.
Voedsel raakt bijna alle aspecten van onze samenleving en dus van beleid. Bovendien zijn er nu maar liefst zeven verschillende ministeries verantwoordelijk voor (onderdelen van) voedsel. Om snel en slagvaardig de voedselproblematiek op te lossen is er de komende kabinetsperiode een Minister van Voedsel nodig.


De zeven gebieden waarop het nieuwe ministerie zich zou moeten begeven - gezondheid, milieu, natuur, economie, veiligheid, cultuur, toekomst - worden nader toegelicht op de website van N&M.

Een ministerie dat een revolutie op gang moet brengen, zou een historisch novum zijn. Revoluties worden ontketend omdat de zittende macht niet langer functioneert en ondernemende mensen zelf aan de slag gaan om het anders te doen.

Fotocredits: N&M
Dit artikel afdrukken