Koert lanceert een harde aanval op de persoon van Aalt Dijkhuizen, de baas van de WUR, die zou varen op de mooie vlag maar vergeet dat een zelfgenoegzame modderschuit niet kan presteren.
Wageningen zinkt
Danone trekt zijn onderzoeksafdeling terug uit Wageningen. Het concern nam die beslissing al in de eerste weken van 2009. Om niemand voor het hoofd te stoten duurde het nog tot halverwege mei tot Universiteit Utrecht triomfantelijk bekendmaakte dat Danone zijn Nederlandse onderzoeksfaciliteiten in Utrecht ging concentreren. ‘Dit onderstreept het belang van de Utrechtse life sciences’, aldus de Utrechtse bestuursvoorzitter Yvonne van Rooij.
Dat is waar, maar onvolledig. Wat ook meespeelt is dat het niet goed gaat in Wageningen - ondanks de miljoenensubsidies die overheden in de Food Valley pompen. Wat een concentratie van bedrijven en onderzoeksinstellingen had moeten zijn is een zinkend schip. De Wageningse Food Valley is geen motor van innovatie, geen kraamkamer voor nieuwe voedingstechnologie, maar een bodemloze subsidieput.
Wageningse kopstukken probeerden het tij te keren en zochten contact met landelijke politici en informeerden ze in vertrouwelijke gesprekken over de gang van zaken rond A&F. De kamervragen die toen zijn gesteld hadden echter geen effect.
Dezelfde Dijkhuizen hief onlangs de Wageningse Business Generator op, een initiatief dat Wageningse onderzoekers hielp bij het starten van bedrijven. De reden was simpel: in het kaalgeslagen Wageningen is er geen business meer te generaten. Wie zijn kans schoon ziet rent weg. Naar de VU, waar de kritische voedingsonderzoeker Martijn Katan een heenkomen zocht. Zelfs de oer-Wageningse Plantenziektekundige Dienst is van plan naar Utrecht te verkassen, als je de geruchten mag geloven.
Weg van Wageningen. Weg van Dijkhuizen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En overigens: nu het hier toch al zoveel reacties lang over geld gaat, heb ik er geen bezwaar tegen als het in deze draad komt.
Tiny, 'fundamenteel onderzoek' is gericht op het ontdekken van nieuwe kenniskaders of het ontdekken van hun betekenis. Er is iemand nodig die E=MC2 kan bedenken. Vervolgens zijn er velen nodig die onderzoeken wat die ontdekking betekent. Pas een eind daarna ontstaan de toepassingen en het onderoek naar de mogelijkheden daavan.
Om het te zeggen in die oude taal van Thomas Kuhn (The Structure of Scientific Revolutions, 1967): fundamenteel onderzoek is als ontdekking zeker geen 'normal science' en als onderzoek naar de betekenis ervan nog lange tijd omstreden.
Denk aan de vettendiscussie. Vetten mogen steeds meer. Het laatste taboe moet nog worden opgeheven: ook verzadigde lijken niet schadelijk, wel een hoge bloedsuikerspiegel, m.n. als gevolg van ons kwistige gebruik van fructose. Hoeveel geld gaat er naar de positieve gezondheidskant van verzadigde vetten en hoeveel naar de negatieve?
@wouter: stuur me even je e-mail adres, dan kan ik zo je vragen beantwoorden, lijkt me niet zo interessant meer voor de foodlog lezers om die correspondentie hier te voeren.
Hoi Tiny, bedankt voor de aanvullende informatie. Ik heb nog wat vragen. Kan je wat vertellen over totale kosten en/of aantal fte's? Loop al het voedselgerelateerde onderzoek via VLAG? De TIFN inkomsten gaan die via VLAG? Tellen TIFN inkomsten mee bij 3e geldstroom of is dit 2e geldstroom. Ik neem aan dat de vaste staf (betaald uit de 1ste geldstroom) wel ook een onderwijs taak heeft? Sorry voor de veelheid aan vragen.
Nog even over die getallen: ik heb steeds gerefereerd aan AIO en postdoc onderzoeksprojecten en die 10% sloeg daar op. Daarnaast heb je ook nog het gegeven dat vaste staf wordt betaald uit de eerste geldstroom. Voor de cijferfanatici, er is net een overizcht gemaakt voor onderzoek in VLAG verband, uitgedrukt in financiering van fte's: 32% 1e geldstroom, 14% NWO = 2e geldstroom, 54% 3e geldstroom (EU, Senter, bedrijven, etc.). Deze fte's zijn vaste en tijdelijke stafleden. Maar dit is allemaal minder interessant voor de foodlog lezers denk ik. Waar het om gaat, nogmaals, is dat de universiteit sterk is aangewezen op 2e en 3e geldstroom financiering, en daarmee kunnen we nog steeds fundamenteel onderzoek doen.
Wat betreft de semantiek: voor mij is er ook onderscheid tussen fundamenteel en toegepast onderzoek, het is alleen niet duidelijk wat bijv. Dick bedoelt als hij iets schrijft over fundamenteel onderzoek. Het gaat er dus niet zozeer om dat er verschil is, maar dat onduidelijk is wat mensen bedoelen als ze die twee termen gebruiken.