imageMouflon

De herfst is in aantocht en dus de wildtijd. We hebben hier al diverse discussies gehad over echt en gekweekt wild. Echt wild verdwijnt vaak in de restaurants en als je niet een goede poulier of slager in de buurt hebt, dan krijg je het bijna nooit te pakken. De tijd dat wij op jacht moesten hebben wij reeds lang achter ons liggen en dus gaan velen onder jullie de wildtijd in zonder echt wild te hebben gegeten - voor zover echt wild trouwens op prijs gesteld wordt.

Verandering is ingezet sinds 2005. Op het Park de Hoge Veluwe ... In Het Nationale Park De Hoge Veluwe leven verschillende soorten grofwild, zoals edelherten, wilde zwijnen en de minder bekende moeflons. Deze dieren leven van de vegetatie die ze in hun leefgebied kunnen vinden en worden niet bijgevoederd. Dankzij het gezonde voedsel verkeren de dieren in blakende gezondheid. De overvloed aan voedsel zorgt - vooral in het voorjaar - voor een snel groeiende wildstand, want de jonge dieren hebben in het park een goede kans om gezond op te groeien. Ook het gebrek aan natuurlijke vijanden draagt bij aan een grote hoeveelheid dieren.
Zonder ingrijpen wordt het aantal dieren te groot voor het leefgebied. Om ervoor te zorgen dat het wild een waardig bestaan heeft, met genoeg te eten, worden er ieder jaar dieren afgeschoten. Het wild dat binnen het Park wordt afgeschoten, wordt aangeboden aan particulieren. Zo zijn er pakketten met roodwild (edelhert) en zwartwild (wild zwijn) te verkrijgen. Van beide vleessoorten en van het moeflon worden ook stoofpotjes aangeboden. Het vlees heeft een uitstekende kwaliteit, omdat het wild in het Nationale Park verschillende planten en vruchten eet zoals heide, bosbes en braam.
De manier waarop het Park het wild aanbiedt is in ons land uniek. In het verleden ging het vlees naar restaurants, overal in Nederland. Door het vlees nu rechtstreeks aan te bieden aan de consument, wil men die tevens attenderen op de uitgebreide culinaire mogelijkheden van koken met wild uit eigen land.

Belangstellenden kunnen hun hier hun bestelling doen.
Dit artikel afdrukken