Volwassen zalmen migreren jaarlijks stroomopwaarts de Sacramento Rivier op om daar te paaien. Vanaf oktober laten de jonge zalmen zich met het koude rivierwater naar zee meevoeren. Vorig jaar bleken de jonge zalmen bij bosjes te sterven omdat de waterbeheerders onvoldoende koud water tot hun beschikking bleken te hebben achter de Shasta Dam. Maar 5% van de jonge zalmen overleefde de te hoge temperaturen.

'Gok'
Daarom ontwikkelden de waterbeheerders dit jaar een gedurfd plan. Dit voorjaar en zomer werd de watertoevoer nog verder teruggedraaid. Daarmee hoopten ze voldoende koud water over te houden om de zalmen naar zee te kunnen laten zwemmen. Het risico was dat de watertemperatuur dan tot boven het optimum zou stijgen waarbij de eitjes uitkomen. Dat lijkt inderdaad het geval te zijn geweest. Dit jaar werden er slechts 217.000 jonge zalmen geteld bij een van de dammen, 22% minder het aantal van vorig jaar.

In het ergste geval zal het voortbestaan van de zalm volledig in handen komen van een aantal zalmkwekerijen.
Voor 2016 werkt de National Oceanic and Atmospheric Administration Fisheries (NOAA) aan betere meetmethoden en een nieuw rekenmodel om de hoeveelheid koud water in het Shasta reservoir beter te kunnen vaststellen en te verdelen.

Lof voor boeren en waterbeheerders
Over samenwerking met de agrarische sector, vaak de gebeten hond in het door droogte getroffen Californië, heeft de NOAA niet te klagen. "Ik ben de boeren erg dankbaar. Ze hebben laten zien prima partners te zijn door hun processen aan te passen", zegt Maria Rea van de NOAA. De boeren zagen af van het voltrekken van de waterquota waar ze contractueel recht op hadden.

Het tweede mislukte paaiseizoen op rij betekent dat de 'salmon run' van volgend jaar cruciaal wordt voor het overleven van de Californische Chinook zalm. De wilde zalmen hebben een levenscyclus van 3 jaar. In het ergste geval zal het voortbestaan van de zalm volledig in handen komen van een aantal zalmkwekerijen.

Fotocredits: 'Juvenile Chinook Salmon Outmigration Monitoring', Pacific Southwest Region USFWS
Dit artikel afdrukken