"Kort door de bocht"
Arnaud Bovy van de WUR vindt de conclusie volgens de NRC “kort door de bocht”. Hij doet al bijna een jaar onderzoek naar het effect van koelen op de smaak van tomaten. Het Amerikaans-Chinese onderzoek vergelijkt gekoelde tomaten met vers geplukte tomaten, die volgens Bovy altijd lekkerder zijn dan bewaarde tomaten. Wel beaamt hij dat het niet nodig is om tomaten te koelen omdat je ze prima bij kamertemperatuur kunt bewaren.
Koeling stelt het moment waarop rotting intreedt uit, maar kost een beetje smaakHoe dan wel bewaren?
Volgens Seriouseats moet je voor tomaten die nog nooit gekoeld zijn niet koelen. Dat zijn er alleen niet zoveel. Ze komen namelijk of uit eigen tuin of je koopt ze in het seizoen - misschien - van de lokale tuinder op een boerenmarkt. Alle andere tomaten die via de handel te verkrijgen zijn ooit gekoeld geweest.
Verse tomaten die nog nooit gekoeld zijn, kun je laten rijpen bij kamertemperatuur. Daarvoor moet je het takje verwijderen en de tomaten ondersteboven op een bord of snijplank leggen. Als ze rijp zijn moet je ze zo snel mogelijk opeten. Je kan ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar laat ze voor je ze opeet dan wel weer op kamertemperatuur komen. Tomaten die al eens gekoeld zijn geweest kun je prima in de koelkast bewaren.
Het nieuwe Chinees-Amerikaanse onderzoek gaat over de invloed van koeling op de smaak van tomaten, niet over hoe je tomaten het best kan bewaren. Voor de langste bewaring is koeling wel degelijk de beste optie. Koeling stelt het moment waarop rotting intreedt uit, maar kost een beetje smaak.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6 Hans, neem een mengsel van meel, suiker, zout en vet en stop dat in verschillende vormen in de oven. Dan krijg je koekjes. Hoeveel verschillende koekjes kun je kopen vanuit het superschap? Daarbij vergeleken is het heel sober in het tomatenschap. Als men er nu voor zorgde dat de verschillende tomaten ook echt consistent anders zouden smaken en die smaak zou constant zijn door het hele jaar. Dan kunnen er nog wel dertig verschillende andere tomaten bij komen. Trouwens die koekjes smaken bijna allemaal hetzelfde.
#7Hendrik
Inderdaad hendrik. Mijn 'tomaat' mag je zien als een pars pro toto. We zijn absoluut in staat om auto meer dan 50 jaar mee te laten gaan door modulaire updates en herverwerking van carrosserie tot aan de motor. Ik schreef hier eerder over overconsumptie en ongeremde groei.
Mijn ogen gingen een jaar of 5 echt open toen 1 element in mijn keramische bakplaat kapot ging. Was een Bosch met een groen Eco-label. Ik belde onze leverancier om een nieuwe element.
Zijn antwoord: Sorry, de plaat moet in z'n geheel vervangen worden, en helaas ook het besturingspaneel aan de voorkant, en omdat dat ook de oven aanstuurt helaas ook de oven...
Het zelfde zie je in de voedselproductie. 'Dynamisch biologisch duurzame' gesubsidieerde overproductie.
Ik filosofeer over een 'schijf'van vier'. Niet qua voedingswaarde, maar productie terug te koppelen aan de seizoenen. Zoals ik hieronder schreef aten we slechts zomers tomaten.
Ik heb die schijf ver klaar, maar stuit op een probleem:
De hele voedingsindustrie valt over je heen tot en met EZ.
We willen gewoon niet minder produceren.
We willen doekjes voor het bloeden en het liefst op hypocriete wijze destructieve groei blijven faciliteren.
Vandaag in de NRC een artikel over de milieu-onvriendelijke input op de productie van zonnepanelen (in relatie tot hun afschrijving).
Bedankt voor je reactie
Hans Pollemans , ik heb hetzelfde met de vraag waarom er zoveel verschillende auto's moeten zijn. Weet ik hoeveel merken, ook nog eens allemaal verschillende kleuren en modellen. Waar is dat toch allemaal voor nodig? Twee types, een grote en een kleine, auto lijkt me zat, wel in alle kleuren zolang het maar blauw is.
Idem met fietsen, schoenen, broodbeleg, kapsels, vakanties, boeken, meubels, kleding, noem maar op. Ik ben benieuwd wat de UvA of Erasmus daarvan vinden, of de politiek.
Olaf#5
Een zaak die ik niet goed begrijp met ‘tomaten’
Waarom moeten we eigenlijk zoveel verschillende tomaten hebben ?
Ik ben opgeroeid met tomaten, die alleen in de zomer geoogst werden..
NU:
Vleestomaten, Roma-tomaten, cherry tomaten. Coeur de Boeuf tomaten, paarse tomaten, snack tomaten geel & rood, trostomaten, peervormige italiaanse tomaten..
Ik mis er waarschijnlijk nog een aantal.
Honing tomaten had ik nog niet op mijn lijstje...
Wat is de toegevoegde waarde voor het milieu & qua energiebesparing ?
Waarom moeten er zoveel verschillende tomaten zijn ?
Creëer je zo geen 'kannibalisme' onder de soorten tomaten ?
Is de trend om van 1 soort er 20 te maken geen verspilling en een symptoom van een dolgedraaide voedselproductie ?
Hoe staat de WUR daar tegenover ? ?
Jarenlang onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van tomaten. De afgelopen 15 jaar loop ik te roepen om tomaten niet in de koelkast te stoppen. Evenmin als komkommers en paprika's. De optimale bewaartemperatuur voor tomaat is 12C. Maar tomaten die geen vocht kunnen verliezen (in een plastic zak of doos) blijven weken lang goed bij 20C. Maar dan moet je inderdaad het steeltje verwijderen, want die gaat schimmelen en er komen echt geen smaakstoffen na uit dat steeltje de tomaat in. Waarom smaken de tomaten in Zuid Europa zo lekker? Vanwegen het vakantie gevoel en dat niemand ze daar in de koelkast stopt! En dan eet de gemiddelde Nederlander ook nog de tomaat direct uit de koelkast als het vruchtvlees zo'n graad of 5C is, dan proef je echt niets. Zelfs niet als het een Honing Tomaat is. Ik heb toevallig een Italiaan op bezoek die, zoals iedereen daar, zijn eigen tomaten in de tuin heeft. Ik heb hem tomaten laten proeven die uit Tomato World komen en dus niet gekoeld zijn. Hij was diep onder de indruk en vond ze heerlijk.