Zowel in de kranten als op internet gaat het rond: bewaar tomaten niet in de koelkast. Volgens Amerikaanse en Chinese wetenschappers verliezen tomaten hun smaak door koeling. Ze deden een nieuw smaakonderzoek waarin proefpanels tomaten moesten proeven die 1,3, of 7 dagen bij 5°C bewaard waren. De proefpanels vonden de tomaten die 7 dagen gekoeld bewaard waren minder lekker. Ook het patroon van de geurstoffen bleek veranderd.

"Kort door de bocht"
Arnaud Bovy van de WUR vindt de conclusie volgens de NRC “kort door de bocht”. Hij doet al bijna een jaar onderzoek naar het effect van koelen op de smaak van tomaten. Het Amerikaans-Chinese onderzoek vergelijkt gekoelde tomaten met vers geplukte tomaten, die volgens Bovy altijd lekkerder zijn dan bewaarde tomaten. Wel beaamt hij dat het niet nodig is om tomaten te koelen omdat je ze prima bij kamertemperatuur kunt bewaren.

Koeling stelt het moment waarop rotting intreedt uit, maar kost een beetje smaak
Hoe dan wel bewaren?
Volgens Seriouseats moet je voor tomaten die nog nooit gekoeld zijn niet koelen. Dat zijn er alleen niet zoveel. Ze komen namelijk of uit eigen tuin of je koopt ze in het seizoen - misschien - van de lokale tuinder op een boerenmarkt. Alle andere tomaten die via de handel te verkrijgen zijn ooit gekoeld geweest.

Verse tomaten die nog nooit gekoeld zijn, kun je laten rijpen bij kamertemperatuur. Daarvoor moet je het takje verwijderen en de tomaten ondersteboven op een bord of snijplank leggen. Als ze rijp zijn moet je ze zo snel mogelijk opeten. Je kan ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar laat ze voor je ze opeet dan wel weer op kamertemperatuur komen. Tomaten die al eens gekoeld zijn geweest kun je prima in de koelkast bewaren.

Het nieuwe Chinees-Amerikaanse onderzoek gaat over de invloed van koeling op de smaak van tomaten, niet over hoe je tomaten het best kan bewaren. Voor de langste bewaring is koeling wel degelijk de beste optie. Koeling stelt het moment waarop rotting intreedt uit, maar kost een beetje smaak.
Dit artikel afdrukken