Flash
De chocoladewereld staat op een keerpunt. Terwijl klimaatverandering de traditionele cacaoteelt steeds moeilijker maakt, zoeken wetenschappers en producenten naar oplossingen. Nieuwe technologieën, innovatieve landbouwmethoden en zelfs kweekchocola bieden ons favoriete snoepgoed mogelijk een reële toekomst.

Cacao, de basis van chocola, wordt voornamelijk geteeld in West-Afrika. Ivoorkust alleen al is verantwoordelijk voor 40% van de wereldproductie. Maar het traditionele model van cacaoteelt, dat afhankelijk is van monoculturen in volle zon, loopt vast. Klimaatverandering maakt de omstandigheden moeilijker, de bodem raakt uitgeput en biodiversiteit neemt drastisch af. Het huidige systeem houdt het niet vol.

In Ivoorkust experimenteren telers daarom met agroforestry. Cacaobomen groeien niet langer in de volle zon, maar worden omringd door andere bomen en gewassen. Dit systeem creëert meer biodiversiteit, verbetert de bodemvruchtbaarheid en biedt boeren extra bronnen van inkomsten, zoals fruit en hout. Het kost wel meer land.

Zijn de cacaobonen uit dergelijke teelt net zo lekker als de traditioneel geteelde? Dat onderzocht een team van onderzoeksinstituut Cirad in Montpellier. Na jaren van onderzoek konden we geen smaakverschillen ontdekken tussen chocola uit agroforestry en chocola uit volle zon, zegt Renaud Boulanger, directeur bij Cirad op Franceinfo.

Er zijn ook onderzoekers die de oplossing in een totaal andere richting zoeken: chocola zonder cacaobonen. Kweekchocola dus, gemaakt in laboratoria met behulp van biotechnologie. Het proces bootst de fermentatie en smaakontwikkeling van traditionele cacao na, zonder afhankelijk te zijn van de traditionele cacaobomenteelt. Er is geen ontbossing voor nodig en het heeft een veel lagere ecologische voetafdruk. En de smaak? Kweekchocola zou met name interessant zijn voor candybars en budgetchocola, waar de focus minder op 'terroir' en meer op functionaliteit ligt, zeggen de experts.
france3-regions.francetvinfo.fr

Meer flash

Most Liked Today