Geloof het of niet, de kleur van het servies bepaalt hoe ‘lekker’ we iets vinden. Daarom smaakt chocolademelk in een oranje mok zoeter en lekkerder dan in een witte mok.

Voedingsonderzoekers wilden deze informatie gebruiken om het suikergehalte in producten te reduceren en toch de zoete smaak van een product te behouden. Om af te vallen werkt eten op een rood bord het best. Rood wordt namelijk geassocieerd met gevaar en dat remt onbewust de eetlust af.

Een plastic kommetje met yoghurt is dus niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens voor de smaakperceptie
Gewicht
Uit een experiment met yoghurt blijkt volgens Knack dat yoghurt in een zwaardere kom voller van smaak leek dan yoghurt in een lichtere kom. Een plastic kommetje met yoghurt is dus niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens voor de smaakperceptie. Daarnaast waarderen we de inhoud van een kom meer omdat het een gevoel van troost geeft, en al helemaal als je de kom in je handen houdt.

Contrast
Een bord dat een andere kleur heeft dan het voedsel zou maken dat we een vijfde minder eten. Daarom is het beter om chocolade-ijs te serveren op een wit bord en vanille-ijs op een zwart bord. Hetzelfde geldt voor de kleur van het tafelkleed.

Grootte
Een algemeen bekend feit is hoe groter het bord, hoe kleiner de portie lijkt, hoe meer je opschept. Volgens de Nederlandse onderzoeker Koert van Ittersum eten mensen tot 30% meer omdat ze van te grote borden eten. De borden waaruit we nu eten zijn 5 centimeter groter dan zo’n 70 jaar geleden. Daarom eten wij nu meer dan onze grootouders en kampen we met de obesitasepidemie.

De borden waaruit we nu eten zijn 5 centimeter groter dan zo’n 70 jaar geleden
Wijnglazen zijn in 300 jaar tijd maar liefst 7 keer groter geworden. Uit een Brits onderzoek blijkt dat mensen die uit kleinere glazen dronken 20% tot 40% minder alcohol consumeerden.

Met een kleiner bord en een kleiner glas kom je bij het afvallen dus al ver. Dat probeerde ons Brian Wansink, bekend van zijn boek Mindless Eating, ondanks zijn mogelijke onderzoeksfraudes, ook al duidelijk te maken.

Eten met stokjes
Met stokjes eet je veel langzamer dan met een lepel, mes en vork. Vergelijk drie gevulde lepels met rijst maar eens met drie ‘gevulde stokjes’ met rijst. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de maag een signaal naar de hersenen afgeeft dat je verzadigd bent. In die tijd heb je met normaal bestek al een behoorlijke portie naar binnen gewerkt. Als je met stokjes eet, ben je dan nog bezig met eten.

Waar wijst die asperge naartoe?
Ja, mensen hebben een voorkeur voor de plaatsing van het eten op het bord. Ligt het verkeerd, dan eten we er minder van. Wijst de asperge naar links, dan associëren we dat in het westen met ‘verkeerd’. Wijst het naar rechts, dan is het safe. Uit een ander Brits onderzoek met blijkt dat mensen zelfs bereid zijn meer te betalen voor de ideale setting. In het onderzoek bleek de perfecte plaatsing van in zuur ingelegde uitjes ongeveer 3 graden met de klok mee, terwijl de punten van de uien naar boven wezen, schrijft Knack.
Dit artikel afdrukken