Terwijl wijnmaker Emmanuel Giboulot uit de Bourgogne ruim een half miljoen mensen achter zich kreeg vanwege zijn weigering om zijn wijngaard te bespuiten tegen flavescence dorée, blijkt de Nederlands componist en wijnmaker Ilja Gort dit af te wijzen. Hij doet zijn uitspraken in gesprek met de Volkskrant: "in dit geval gaat het om een ziekte in de vorm van een vlindertje dat zo over de schutting van die ene wijnboer vliegt en daarom een gevaar is voor de hele wijnindustrie in de Bourgogne. Dat niet alleen - het kan ook makkelijk de wijngaarden in heel Spanje en Italië aantasten. Dat zag je ook in 1870. Toen had je de druifluis die zich rap verspreidde en de hele Franse wijncultuur naar de klote hielp. In dit geval zeg ik dus: je kunt het niet maken om te weigeren met insecticiden te spuiten."
Volgens Gort 'liegen' wijnmakers die zeggen dat ze niet spuiten. Ze 'móeten wel ingrijpen'. Eerder deze week werd bekend dat spuiten vermoedelijk verband houdt met de teruggang in de kwaliteit van menselijk sperma in Frankrijk.
Dit artikel afdrukken
Volgens Gort 'liegen' wijnmakers die zeggen dat ze niet spuiten. Ze 'móeten wel ingrijpen'. Eerder deze week werd bekend dat spuiten vermoedelijk verband houdt met de teruggang in de kwaliteit van menselijk sperma in Frankrijk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, ik vergelijk het met "ongevaccineerde bio kippen in Barnevelt loslaten". Zoiets lijkt meer op een provocatie dan goedbedoelde Bio en kan zo het imago van Bio schaden.
Het is begrijpelijk dat de locatie en de soortdruif bepalen of je de bekende naam
van de wijn of het AOC label mag voeren, wat de afzet vergemakkelijkt. Maar ook Bio heeft zijn grenzen en behoort niet thuis in een omgeving waar het natuurlijk evenwicht ver te zoeken is. Je zult je dan moeten aanpassen, wat leidt tot minder Bio of half-Bio; of een beter locatie moeten uitzoeken waar bodem, flora, fauna en omgeving zich nog zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat bevinden. Dit valt niet mee, maar is m.i. beter dan tussen de (zeer) gevoelige bestaande wijnen te experimenteren.
Joep, dat is in de Bourgogne (met al zijn kleine gaardjes die dwars door elkaar heen liggen) nagenoeg onmogelijk. De facto zegt je uitspraak dan ook: 'in de Bourgogne is echt biologische teelt onmogelijk, alleen dwarsliggers proberen het daar toch.'
Daarmee zet je de gevoelens van een half miljoen mensen in de kou, terwijl je toch pro-bio bent: hoe leg je dat uit?
Als aanhanger van biologische teelt waar dat mogelijk is, geef ik deze bioboer ongelijk. De conventionele wijnboeren waren er al, en de bioboer had een andere locatie moeten uitzoeken, waar wederzijdse beïnvloeding niet mogelijk is.
Om de biowijnboeren gevoelsmatig toch bij te staan, zocht ik bij AH naar een eenvoudige biowijn. Mijn oog viel op een aanbieding van Franse Bio Merlot. Bijna gekocht, totdat ik op het label onder de flessen zag: "Franse Bio Merlot, herkomst Chili". Op het etiket van de fles is de herkomst weggelaten, maar wordt wel de Bio Franse Merlot wijn bejubeld.
Gibolout weigerde, omdat zelfs het minst vervuilende insecticide tegen dit insect, zelfs de variant die toegestaan is in de biologische teelt, ook de bijen en andere nuttige fauna doodt. De wijnbouwer vond wel natuurlijke oplossingen die even effectief waren. Dat volstond niet voor de Franse controle-organisatie, die de zaak doorstuurde naar de bevoegde procureur.
Bron: Bioforum Vlaanderen http://www.bioforumvlaanderen.be/nieuws/franse_wijnboer_naar_rechtbank
Geloof niet dat de wijnbouwer het gevaar van besmetting uit het oog verliest. Als er alternatieven bestaan die onschadelijk zijn voor bijvoorbeeld de bestuivers of spermakwaliteit, waarom niet toepassen?