Het Nederlandse onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Productschap Wijn, geeft juist aan dat de aanbeveling van de kelner als belangrijkste leidraad wordt beschouwd. Van degenen die tijdens een restaurantmaaltijd wijn drinken (negen van de tien ondervraagden uit een bestand van volwassenen die minstens eens per twee weken wijn gebruiken) volgt 44 procent het advies van de bediening. De twee andere belangrijkste keuzecriteria, met elk zo’n 15 procent, zijn het druivenras en de prijs.
Mede gezien deze feiten is het geen wonder dat veel Nederlandse restaurantgasten nogal wat kritiek hebben op Nederlandse wijnkaarten. Een meerderheid, 60 procent, geeft aan de kaartprijzen te hoog te vinden.
Bron: Hubrecht Duijker met dank aan bijzondererestaurants
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
er worden toch steeds vaker "wijnarrangementen" aangeboden. Heb ik heel goede ervaringen mee in een aantal restaurants. Verrassend vaak ook. Dan neemt het restaurant ook echt de verantwoordelijkheid voor de keuze.
@Nick, helemaal eens. Het begrip huiswijn is door de meeste horecabedrijven nooit goed opgepakt. De enige die dat deed was Joop Braakhekke, die vulde een karaf met zijn huiswijn en daar moest je het mee doen. Van hem accepteerden de gasten dat.
@Lizet, alcohol percentages worden in 90 % van de wijnkaarten niet op de wijnkaart vermeld, ik heb deze van het net geplukt. Het gaat niet om deze kaart maar over het verhaal van Hubrecht. Hierin maakt hij zich nogmaals sterk voor een simplificering van de wijnkaart. Een queeste waar hij o.a. al zijn hele schrijfzame leven mee bezig is.
In Nederland doen we het over het algemeen genomen goed als je het over de wijnkaart hebt. Er is veel advies van welk gerecht bij welke wijn hoort. Ik zie nog te weinig geïntegreerde wijn-menu kaarten waarbij de gast bij het kiezen van zijn gerecht ook automatisch de juiste wijn bij zijn gerecht krijgt. Neemt zorg van keuze weg en geeft restaurant de vrijheid in creativiteit.
Is het in Nederland trouwens normaal het alcoholpercentage in de wijn te vermelden op de kaart? In Italie wel, daar is lichtere versus zwaardere wijn ook een leidraad voor al dan niet bestelwaardig.
Eigenaardige wijnkaart.
Een huiswijn hoort een huiswijn te zijn. daarvan garandeert de baas dat hij goed is, maar communiceert niet over de oorsprong: daarom heet die wijn dan ook "huiswijn" en niet: "picpoul de Pinet" (altijd al bijzonder goedkoop spul). Het is de wijn die hij zelf gaat halen en in karaf opdient: hij verbindt zijn eigen reputatie met de keuze van ZIJN huiswijn, niet die van het wijnhuis.