Over een fles belletjeswijn moet 1,91 euro taks afgedragen worden. Op een fles gewone wijn tikken we maar 0,66 euro af. Dat is dus nogal wat op een eenvoudige fles Prosecco van € 4,99, terwijl de alcohol daarin even schadelijk of onschadelijk is als in een gewone fles wijn. Sterker nog, schuimwijnen zijn doorgaans zo'n 15-20% minder alcoholisch dan moderne stille wijnen.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) doet daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om dit onderscheid nu eindelijk af te schaffen. De wijnaccijns is in Nederland al hoger dan in omliggende landen. De bubbeltax komt daar nog eens extra bovenop.

'Geen luxeproduct meer'
In 2012 werd in het 'Lenteakkoord' overeengekomen dat de fiscale heffing op alle wijnen gelijkgetrokken zou worden. Dat ging later ineens toch niet door. De KVNW waagt nu een nieuwe poging. "Mousserende wijnen is geen luxeproduct meer, zoals het vroeger misschien was", stelt KVNW-voorzitter Peter van Houtert in BN De Stem. Dan ook geen 'luxe belasting' meer.

Fotocredits: Jérôme Deck
Dit artikel afdrukken