Ik kreeg een potje te proeven. Wijngaardslakken in bouillon uit Nederland. Niet de nepescargots - achatines - die je in blik kunt kopen, nee, echte Gros Gris (Helix Aspersa Maxima), wijngaardslakken dus van het Groningerland.
Ik deed ze in een schaaltje met slakkenboter in de oven. Heerlijk waren ze, lekker groot en sappig, met een lekkere bite. Smullen dus. O u wilt verse? Niet aan beginnen, want dat is heel veel werk met als resultaat een gekookte en houdbare slak. Net zoals mevrouw de slakkenhoudster ze voor u in een potje stopt. Zelfs van de meest verstokte culi mag je slakken uit een potje eten.
Toen de slakken op waren was het feest nog niet over. De bouillon waar de slakken in gezeten hadden was er ook nog. Op het potje staat te lezen: "De bouillon is te gebruiken als basis voor een soep, ragout of een saus." Het is een nogal donkerbruine bouillon, plantaardig van oorsprong, vol en mild van smaak. Gauw een lekker kopje lichtgebonden champignonsoep ervan gemaakt, met nog een sjalotje erdoor en veel champignons. Nogmaals smullen. Met zo'n potje kun je thuiskomen. Het is weer eens wat anders dan een bos bloemen.
Deze potten vol delicatessen worden gemaakt door Bos-Carabain Escargots. Op hun site boerenslak vertellen ze het verhaal van de slakken en, minstens zo belangrijk, waar je ze kunt kopen of eten.
Omdat Nederlanders niets van slakken snappen, stoppen ze die kleine lekkerds ook in de worst. Best lekker, maar het is natuurlijk krankzinnig. Ga toch slakken eten!
Dit artikel afdrukken
Toen de slakken op waren was het feest nog niet over. De bouillon waar de slakken in gezeten hadden was er ook nog. Op het potje staat te lezen: "De bouillon is te gebruiken als basis voor een soep, ragout of een saus." Het is een nogal donkerbruine bouillon, plantaardig van oorsprong, vol en mild van smaak. Gauw een lekker kopje lichtgebonden champignonsoep ervan gemaakt, met nog een sjalotje erdoor en veel champignons. Nogmaals smullen. Met zo'n potje kun je thuiskomen. Het is weer eens wat anders dan een bos bloemen.
Deze potten vol delicatessen worden gemaakt door Bos-Carabain Escargots. Op hun site boerenslak vertellen ze het verhaal van de slakken en, minstens zo belangrijk, waar je ze kunt kopen of eten.
Omdat Nederlanders niets van slakken snappen, stoppen ze die kleine lekkerds ook in de worst. Best lekker, maar het is natuurlijk krankzinnig. Ga toch slakken eten!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Folkert@
Even naar beneden: daar gaf ik een tip voor sterke geurige knoflook.... Zelf kweken dus. Beetje mest kan geen kwaad. Driehondervijfenzestig bollen moet mogelijk zijn per jaar...
Slakken en kikkerbillen zijn 'out'. Was ooit het typisch bistro-voorgerecht in de 70er jaren.
Bij een slakkenkweker in Noord Frankrijk de varianten met Roquefort en met Framboos mogen proeven. Om de vingers bij op te eten. Tip voor de Duitse Dornfelder: Martinshof uit Dienheim heeft een uitstekende in het assortiment, net onder de 5 euro!
Die geurige sterke knoflook!
Waar kan ik die, verdomde geurige sterke knoflook, kopen?
Op de markt, alhier, wordt verse knokloof,
( is geen taalfout, is een grapje, is niet van mij! , is van Adele Bloemendaal ) verkocht voor 1 euro de bol.
Dat is toch aardig prijzig. Of ze nou zo sterk is, nou nee! Moet je weten dat wij, mijn lief en ik, elke dag wel ieder zo’n bol consumeren. Dat is 14 euro in de week. Dat is 1 hele goede wijn. Dat is 2 redelijk goede wijn. Dat is 3 aardige wijn. Dat is 4 slobberwijn. Men moet zijn prioriteiten stellen!
Meestal even in de oven, verpakt in alu. Ik kan het een ieder aanbevelen. Lekker zuigen aan de tenen. Jij als Vlaming zal zeggen, waar zeur je over. Maar als Zeeuw zal je zeggen, ” ons bent zunig”.
Nou, ik heb ook een keer gedacht dat ik toch ook ooit slakken gegeten moest hebben. Maar als ik Cécile moet geloven dan waren het dus nepslakken. Ze waren zo taai als bokkenleer en kwamen inderdaad uit blik (van de Hanos). De knoflook, boter en peterselie waarin ik ze in de oven heb gezet smaakte goed. Of heb ik het verkeerd gedaan? Ik ben over het algemeen niet zo'n pitser als het over eten gaat, maar ik vond ze echt goor, alsof ik op een fietsband kauwde. Hoe kom ik over dit slakkentrauma heen?
Knoflooktip
Wil je toch knoflook bij je slakjes, en een geurige sterke knoflook ?
Koop medio oktober knoflook, en leg ze niet te koel. Ze zal na een aantal weken ‘schieten’.
Normaal plant je knoflook vroeg in het voorjaar, maar wij gaan nu eens knoflook in november planten. Gewoon 1-1,5 cm onder de grond. Knoflook kan uitstekend overwinteren. In het voorjaar begint te bol, die in winterslaap toch allerlei aroma’s uit de grond peurde, te groeien.
Zo scherp en sterk, dat ze bijna brandt op de tong. Je hebt er minder van nodig en de geur is veel aardser.
Bijna zo aards als van slakken; een perfecte harmonie.