Het Australische wijnimperium Treasury Wine Estates (TWE) maakte deze week bekend de wijntak van drankenproducent Diageo over te nemen voor €525 miljoen. Met de overname versterkt TWE zijn positie in de top-3 van de wereldspelers op het gebied van wijn.

TWE heeft inmiddels tientallen wijnhuizen in portefeuille. Daar zitten ook in Nederland bekende merken bij, zoals Penfolds (inclusief Penfolds Grange, de duurste wijn van Australië), Rosemount en Lindemans. Namen die iedere supermarktbezoeker zal herkennen. TWE is wereldwijd eigenaar van 12.000 hectare aan wijngaarden, heeft 4.000 werknemers en verkoopt jaarlijks bijna 400 miljoen flessen wijn. Daarmee realiseert het wijnconcern een omzet van ruim 1,3 miljard euro.

Je ziet dat er sinds een vijftal jaar veel meer flessen wijn in de supermarkt staan, terwijl het aantal merken sterk is afgenomen.
Wereldspelers: meer flessen, minder merken
Hoewel de meeste wijnliefhebbers nog altijd aan kleine Franse chateaus denken bij wijn, staan er in de schappen van de supermarkt al jaren wijnen van een handvol, vaak beursgenoteerde wijnreuzen. Eén op de 10 flessen wereldwijd wordt gebotteld door de drie grootste wijnondernemingen ter wereld: de Amerikanen Constellation Brands en Gallo en het Australische TWE. Deze bedrijven zijn vooral sterk in relatief nieuwe wijnlanden, zoals China, de VS en Australië. Ook in Nederland zien we de opmars van de grote wijnconcerns. In De Morgen zegt wijnschrijver Harold Hamersma: "Je ziet dat er sinds een vijftal jaar veel meer flessen wijn in de supermarkt staan, terwijl het aantal merken sterk is afgenomen."

Klein gaat onder de vleugels van groot
Distributie blijkt een van de belangrijkste drijfveren achter de schaalvergroting en consolidaties te zijn. Een grote multinational kan veel eenvoudiger toegang krijgen tot de felbegeerde supermarktschappen dan een individuele wijnboer. In Nederland wordt 80% van de wijnen voor thuisgebruik via de supermarkt verkocht. De daarvoor benodigde volumes zijn voor een individuele wijnboer niet op te brengen. Dat is de reden dat ook kleinere huizen zich meer en meer scharen onder de vleugels van multinationals als TWE: "de schuifdeuren van de ooit onbereikbare supermarkt gaan opeens automatisch voor ze open", besluit De Morgen.

Fotocredits: 'Penfolds', Harshit Sekhon
Dit artikel afdrukken