Publieke maatregelen
Het voorval had drie merkbare gevolgen: één: nieuwe regelgeving binnen het departement, waar niet langer gespoten mag worden binnen een grens van 50 meter rondom scholen op tijden dat daar leerlingen aanwezig zijn (naar schatting zijn er zo'n 164 scholen in de Gironde). Twee: een petitie van de Association des Générations Futures, inmiddels getekend door meer dan 127.000 mensen, voor een totaalverbod op spuiten in de buurt van scholen en woonwijken. Drie: een deze week te bespreken wetsvoorstel in het Parlement voor strictere regels voor het gebruik van pesticiden in de buurt van scholen, kinderopvang, zieken- en bejaardenhuizen, schrijft Worldcrunch.com.
Ouders opvallend stil
Het opvallendst was het uitblijven van een uitgesproken reactie van de ouders van de schoolkinderen in de betrokken streek zelf. Die ouders zijn veelal werkzaam in de wijnsector (als eigenaar, wijnbouwer, wijnmaker, wijnarbeider, wijnmarketeer etc). En hoewel ze er uiteraard niet op uit zijn hun eigen kinderen te vergiftigen, houden ze toch continu de belangen van hun wijn - en levensonderhoud - voor ogen.
Toch lijkt de boodschap dit keer dan toch aangekomen te zijn. Begin deze maand werd er een demonstratie georganiseerd voor de school waar het in mei allemaal begon. En dit keer willen de ouders méér: oprekken van de pesticidengrens van 50 naar 200 meter rondom alle scholen. Het ouderlijk verstand wint het van de 'omertá', concludeert Worldcrunch.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik bedoel: aanvankelijk minder en andere vogels. De nachtegalen verdwenen. De zwarte roodstaartjes ook. De nachtegalen zijn massaal terug nu. De zwarte roodstaartjes hebben plaatsgemaakt voor mussen.
Dick, bedoel je meer vogels door het ruimere voedselaanbod, of juist minder door het spuiten?
Dat onderzoek i.o. het productschap motiveert trouwens wel om de gevonden waarden eens af te zetten tegen die in groenten en fruit. De kans bestaat dat de dagelijkse 4 ons groenten wbt gifresidu schadelijker is dan een zelfde hoeveelheid wijn.
Overigens valt uit het gelinkte bericht van het productschap niet op te maken of en welke van de 25 wijnen biologisch waren. Al maakt dat voor mij niet uit; ik blijf trouw biologisch tanken. Al was het alleen maar voor die arme schoolkindjes.
Omdat het omgevingseffect en het effect op het product twee verschillende zaken zijn. Met andere woorden: ze zijn niet noodzakelijkerwijs met elkaar verbonden.
Wijngaarden zijn weinig natuurlijk. Ik woon op ca. 400 meter van een wijngaard die 6 jaar geleden opnieuw is aangelegd na tientallen jaren non-epxloitatie. Verder is mijn omgeving woeste natuur. Die 3 hectare in een dal dat vele malen groter is, gaven een verschil in vogelstand waar ik nog altijd van onder de indruk ben.
Maar in de wijn zijn deze pesticiden niet tot nauwelijks terug te vinden, schrijft het Productschap Wijn.
Rara hoe kan dat?
.. en dan wil meneer Joris Baecke, "portefeuillehouder plantgezondheid" van het LTO, dat de Gezondheidsraad eerst nog even met harde bewijzen van daadwerkelijke gezondheidsschade komt.
Misschien wil de heer Baecke zélf als proefkonijn in zo'n onderzoekje figureren?