Dit keer komt nieuwe inspiratie voor weetjes waar je echt wat aan hebt uit België. Een jonge, vrouwelijke sommelier Hilde Jonckheere publiceerde ‘Wijn voor de Liefde, Liefde voor de Wijn’. Het concept bedacht ze niet zelf, dat deed de uitgever voor haar. Het resultaat is er niet minder leuk om. Want als je wilt weten welke wijn je nodig hebt voor een geslaagd voorspel, kun je bij Hilde (nou ja, bij dit boek dan) terecht. Ook de cadeaufles die je voor je jarige oma (yes! een zoete Coteaux du Layon) moet meenemen, staat erin, evenals een suggestie voor een lome picknick met je geliefde of een bad in wijn (neem dan bisschopswijn of sangria, aldus Hilde). Een aantal gewaagde suggesties toch ook wel. Maar wil ik nu echt weten welke wijn ‘een extra dimensie geeft aan fellatio’? En de baby zoet krijgen met een druppel Riesling Auslese gaat me ook wat ver.
Overigens vervalt ook Hilde regelmatig weer in frambozen en bessen. Maar ja, je wilt toch af en toe aangeven hoe die wijn ruikt en smaakt? Andere levensmiddelen zijn dan toch het eerste waar je aan denkt. Tenminste, zo ben ik opgevoed….
Het boek is uitstekend verzorgd, goed geïllustreerd en leest lekker weg. Een treinreis van Utrecht naar Rotterdam volstaat. En het is regelmatig lekker grinnikken. Dat de gekozen wijnen uit België
Hilde Jonckheere is in Nederland waarschijnlijk helemaal niet bekend is. Ze werd nog maar 23 jaar geleden geboren. In 2003 studeerde ze af aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Ze werkte als sommelier in diverse restaurants en is sinds kort eigenaar van Bed & Breakfast tannine et cuisine, samen met haar partner.
Ze won diverse wedstrijden, waaronder de Young Award of Excellence van de Vereniging van Professionele Vlaamse Sommeliers. Op het Gala van de Gouden Garde in november 2008 werd zij uitgeroepen tot sommelier van het jaar.
Hilde Jonckheere, Wijn voor de liefde – Liefde voor de Wijn, Stichting Kunstboek, 112 p., isbn 978 90 5856 317 0, prijs € 17,95. Verkrijgbaar onder andere bij de uitgever.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Niet morgen, binnenkort ;-) Misschien eens een wijnmaker uithoren, bijvoorbeeld.
OK, morgen dan? Zo heel veel tijd hoeft het toch niet te kosten om genuanceerd te zijn?:-)
@Wouter, wijnzeiken is een term die door anderen hier bedacht is. Ik kan er hartelijk om lachen, eerlijk gezegd.
Als je echt wilt weten wat er bij die fellatio past, zou ik zeggen, koop het boek ;-)
En wat betreft de rode kleur: daar is natuurlijk meer aan de hand dan alleen schilletjes die inweken. Dat is het snelle, korte antwoord. Voor het lange, genuanceerde, op Foodlog passende, moet nog wat studie volgen.
@Mariella, Uit het woord "weinzeiken" spreekt een boel negativiteit. Opgekropte frustratie wellicht van de gebruikers? Je kunt best wat meer zeggen over smaak dan dat karbonade naar varken smaakt.
Er is ook genoeg zinnigs te zeggen over de smaak van wijn. Over de kleur van wijn natuurlijk ook, maar om daar nu weer raadseltjes (wij weten het maar zeggen het lekker nog niet) over op te gaan geven..
Welke wijn bij fellatio past, hangt uiteraard af van wat de man in kwestie heeft gegeten en hoe en of hij zich heeft gewassen. Maar waarom wijn daarbij? Wat adviseert het boek, Sauternes? Of toch juist Nieuw-Zeelands rood?
Mariëlla, nee, was niet op de Manuscripta. Inderdaad veel onzinkookboeken, en hebbedingerigheidjes. Een kinderhand is gauw gevuld ;-).