imageIk ben sinds eergisteren een beetje snifferig. Niet in conditie en dan valt onze fles wijn bij het eten dus wat zwaarder. Om de een of andere reden is redelijk zwaar rood hier nogal populair op tafel sinds ik terug ben uit Frankrijk. Het zullen de regen, wind en wisselvalligheid wel wezen.

Die snifferigheid was reden om gisteravond maar weer eens een fles witte Plume (gemaakt van Chardonnay) uit de kelder te halen. Een wijn met minder alcohol, een onderwerp waar ook Petra de Boevere, ons Zeeuwse Meisje van de Slijterij, onlangs aandacht voor vroeg.

Plume is een lichte wijn, met een lekkere frisheid (mineraal) en hoge drinkbaarheidsfactor. Omdat er maar 9% alcohol in zit heb je écht recht op de halve fles (bij een fles van 14% heb je dat bij lange na niet). Als je de rest van de flessen in de kelder laat, stop je gewoon en werkt het echt: je drinkt minder alcohol. Cécile en ik proefden hem en vonden hem weer geweldig. En toen dacht ik: hoe zit het nou toch met dat sulfietgehalte, waar ik me altijd een beetje druk over maak? Liever minder, dan meer, omdat het toch de smaak wat aantast én me - althans dat denk ik - onprettig beïnvloedt.
Hoe minder alcohol, hoe meer sulfiet er nodig is om de wijn goed te houden. Normaal gesproken conserveert nl. de alcohol de wijn. Zit er minder in, dan moet dat dus gecompenseerd worden. In rode wijn zorgen overigens de schilextracten die de kleur geven - de antioxidanten - de wijn ook nog eens. Vandaar dat rode wijn - met ruwweg 10x zoveel antioxdanten als witte - normaal gesproken minder sulfiet bevat dan witte.

Wijn met minder alcohol heeft dus een nadeel als je minder sulfiet wilt, maar .... ik moet zeggen dat ik er niets van merk.

Da's goed nieuws voor ons aller omfietser Nicolaas Klei - de zelfuitgeroepen Nederlandse voorzitter van de zg. "bende zonder zwavel" die er dit jaar achter kwam dat al zijn lievelingswijnen nu ook 'contains sulphites' op het etiket hebben staan ;-)

Nu weet ik ook dat de Plume niet stijf staat van de sulfiet, maar toch: er zit nou ook weer niet opvallend weinig in.
Zou die sulfiet-discussie dan toch een storm in een glas wijn zijn?
Het is nl. ook zo'n wetenschappelijk oneenduidige discussie, hoewel er wel degelijk gezocht wordt naar vervangende conserveringsmiddelen vanwege de toxische aspecten van zwavel.
Dit artikel afdrukken