China verwerft zich langzaam een positie tussen de “Nieuwe Wereld” wijnlanden. Hoewel er nog maar weinig Chinese wijn geëxporteerd wordt, timmeren de Chinezen wel degelijk aan de weg. Ze worden daarbij geholpen door het akkoord dat de EU en China vorig jaar sloten. China dreigde met een onderzoek naar aantijgingen van 'wine dumping' en mogelijke extra importheffingen. De EU wist dat af te wenden door het aanbieden van technisch en marketingadvies.

Pas een eeuw oud
De historie van ‘Westerse’ Chinese wijn gaat terug naar 1892, toen met Europese druivenplanten de eerste lokale wijngaard werd opgezet. Maar vooral de laatste jaren zet de Chinese wijnindustrie grote stappen voorwaarts. Zowel in termen van productie als consumptie behoren Chinezen tot de wereldtop. De Chinese wijngaard is inmiddels groter dan die van Frankrijk en China staat op plek 8 in het rijtje van grootste wijnproducerende landen. Daarnaast lusten Chinese consumenten wel een - voornamelijk rood - glaasje; ze maken van China het op 5 na grootste wijnconsumerende land ter wereld.

Chinese Bordeaux châteaux
Vooral grote Chinese bedrijven zetten verspreid over heel China enorme Bordeaux-achtige châteaux neer, naar Frans voorbeeld. De bodemsamenstelling en de klimaten in sommige streken van China blijkt vergelijkbaar met de beste wijnbouwgebieden van de wereld.
Het wijnmekka van China is het hooggelegen Ningxia wat op 1.100m hoogte ligt. De Gele Rivier zorgt er voor irrigatie in de hete droge zomers en in de winter worden de ranken ingegraven omdat het dan te guur en koud voor de struiken is.

’Goed te drinken’
Op dit moment staan de Chinese wijnen niet als kwaliteitswijnen te boek. De verwachtingen van wijnkenner Elin McCoy waren tijdens de recente VinExpo in Bordeaux dan ook niet hoog gespannen. Tot haar verrassing maakten alle 17 door haar geproefde Chinese wijnen een goede indruk, vertelt ze op Bloomberg Business. Er zat geen ‘fantastische’ wijn tussen, maar volgens McCoy waren ze allemaal ‘goed’. Dat klinkt niet verkeerd uit de mond van een kenner. De investeringen van met name Franse wijnhuizen en de transfer van kennis werpen hun vruchten af.

Fotocredits:’ Chinese Vineyards’, Dominic Rivard
Dit artikel afdrukken