Pas een eeuw oud
De historie van ‘Westerse’ Chinese wijn gaat terug naar 1892, toen met Europese druivenplanten de eerste lokale wijngaard werd opgezet. Maar vooral de laatste jaren zet de Chinese wijnindustrie grote stappen voorwaarts. Zowel in termen van productie als consumptie behoren Chinezen tot de wereldtop. De Chinese wijngaard is inmiddels groter dan die van Frankrijk en China staat op plek 8 in het rijtje van grootste wijnproducerende landen. Daarnaast lusten Chinese consumenten wel een - voornamelijk rood - glaasje; ze maken van China het op 5 na grootste wijnconsumerende land ter wereld.
Chinese Bordeaux châteaux
Vooral grote Chinese bedrijven zetten verspreid over heel China enorme Bordeaux-achtige châteaux neer, naar Frans voorbeeld. De bodemsamenstelling en de klimaten in sommige streken van China blijkt vergelijkbaar met de beste wijnbouwgebieden van de wereld.
Het wijnmekka van China is het hooggelegen Ningxia wat op 1.100m hoogte ligt. De Gele Rivier zorgt er voor irrigatie in de hete droge zomers en in de winter worden de ranken ingegraven omdat het dan te guur en koud voor de struiken is.
’Goed te drinken’
Op dit moment staan de Chinese wijnen niet als kwaliteitswijnen te boek. De verwachtingen van wijnkenner Elin McCoy waren tijdens de recente VinExpo in Bordeaux dan ook niet hoog gespannen. Tot haar verrassing maakten alle 17 door haar geproefde Chinese wijnen een goede indruk, vertelt ze op Bloomberg Business. Er zat geen ‘fantastische’ wijn tussen, maar volgens McCoy waren ze allemaal ‘goed’. Dat klinkt niet verkeerd uit de mond van een kenner. De investeringen van met name Franse wijnhuizen en de transfer van kennis werpen hun vruchten af.
Fotocredits:’ Chinese Vineyards’, Dominic Rivard
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bedankt Piet, ja ik heb de atlas er maar even bij gepakt en gezien hoe landinwaarts en hoog het lag, dus dat verval zal wel meevallen. Ook grappig: Marco Polo (1300) had het al over wijnbouw in Shanxi, de buurprovincie dus, heb je ooit! En dat bedekken van die dunne lange stammetjes zal toch wel op dat brede middenpad gebeuren, elk jaar na de snoei de hele opstand naar beneden, dat gebeurde bij ons vroeger ook wel met vijgenleibomen, veel arbeid, maar in China geen probleem. De nieuwe wijngaarden zijn aangelegd op staatsgrond, vlakke en niet bijster vruchtbare gronden, dus denkelijk buiten die vruchtbare deltas en oases. Meest gebruikt druivenras=Cabernet Gernischt (????), (hoe zouden ze dat trouwens uitspreken in het chinees?)
Het water komt uit zijstromen, die uiteindelijk naar de Yellow river vloeien. Het gebied Ningxia is in de oases zeer vruchtbaar en een van de grootste zaadteeltgebieden in de wereld. In de winter is het droog en koud, dat alle plagen aanpakt. In de zomer zonnig en koel, dat een geweldig piek groeiseizoen geeft. Tevens is het gebied zonder grote steden stroomopwaarts, dus het is echt schoon qua lucht en water. On-Chinees bijna.
De teelt ziet er goed verzorgd uit, breed middenpad met gras, overlangse uitgroei, mooi schoon rond de stam, een heg , je kan er maar op een manier doorheen marcheren.deze zullen swinters wel niet ingegraven worden dunkt me, te lang en te hoog. Aan de Moezel vriest het vaak tot 10 of 15 graden, zou het daar nog kouder zijn (langer wel lijkt me)? Maar irrigatiewater vanuit de gele Rivier, tot op 1100 mt opgepompt voor de druiven? Zijn daar antecedenten van in Californie, Australie, Argentinië, ZdAfrika, laat staan in ons eigen Europa?? (mutatis mutandis Gele Rivier dan natuurlijk).