Jicht is een zeer pijnlijke, acute, reumatische ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht, vaak de grote teen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat aanvallen gerelateerd kunnen worden aan het drinken van alcoholhoudende dranken, met name bier en sterke drank. Opvallend genoeg leek wijn een minder 'gevaarlijke' drank te zijn voor jichtlijders.

Dat blijkt echter een illusie. Nieuw onderzoek zou uitwijzen dat de hoeveelheid alcohol een bepalende trigger is, niet de oorspronkelijke vorm van de alcohol. Proefpersonen die in 24 uur 1 glas dronken, of dat nu bier, wijn of sterke drank was, liepen weinig verhoogd risico op een herhaalde jichtaanval. Twee glazen alcohol verhoogde het risico met 36%, twee tot vier met 50%. Bij mannen scoorde wijn het slechtst: 1-2 glazen wijn deed het risico op een herhaalde jichtaanval met 138% toenemen, waar 2-4 biertjes 'slechts' een 75% verhoogd risico opleverde.

Dat meldt Reuters, naar aanleiding van nieuw onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Medicine.
Dit artikel afdrukken